60 mostres participen en el primer Concurs de Mels de les Illes Balears

By 24 November, 2018Uncategorized @ca

Eivissa ha acollit avui la celebració del primer Concurs de Mels de les Illes Balears, convocat i organitzat per l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, en el marco de les Jornades Gastronòmiques de Tardor IbizaSabor 2018, que organitzen el Consell d’Eivissa i Pimeef. El jurat ha triat com a guanyadora, en la categoria de mel de primavera, la mostra presentada per Antoni Roig Planells, apicultor de Sant Miquel (Eivissa), que ha aconseguit 256,50 punts. El premi per a la mel original ha recaigut en Pau Garriga Campos, amb 230 punts, productor d’Alaior (Menorca). El premi per a la categoria de mel de tardor, amb 192,50 punts, ha estat para Gabriel Coll Guasch, d’Alaró (Mallorca).

El conseller d’Agricultura del Consell d’Eivissa, Gonzalo Juan, ha felicitat als guanyadors, que han rebut una premi de cinc-cents euros per a cada modalitat i una placa commemorativa, i ha destacat que “és una bona notícia que Eivissa aculli el primer concurs de mels d’àmbit balear. Hem de felicitar a tots els apicultors, amb el president de l’associació d’Eivissa al capdavant, i a més posar en valor l’extraordinari treball dels productors, que contribueixen a la protecció del medi ambient de Balears”.

El president de l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, Vicent Marí, ha explicat que “s’han recollit 60 mostres, de les quals 38 procedien d’Eivissa; 10 de Mallorca, 7 de Menorca i 5 de Formentera. Segons les bases del concurs, cada apicultor podia presentar solament una mostra de mel per cada categoria i, a més, tots els participants havien d’estar adscrits a les associacions de les Illes Balears”.

El jurat s’ha reunit a les 10.30 del matí a l’hotel Pachá i el procés de tast i puntuacions s’ha desenvolupat fins a passades les 14 hores. El jurat ha estat format per deu membres, presidit conjuntament pels presidents de cadascuna de les associacions de Balears.

Vicent Tur, director insular d’Agricultura del Consell d’Eivissa, que també ha format part del jurat en qualitat de secretari, ha destacat l’extraordinària qualitat de les mostres que s’han presentat: “És molt difícil distingir les diferències entre les mels de cadascuna de les illes, sí és cert que totes són mels multiflorals, molt diferents de les que es poden trobar a la península o en altres territoris. No només cal destacar aquesta característica relacionada amb el medi ambient de Balears, sinó que tenen molts beneficis per a la salut, pel seu poder antibacterià i antioxidant. Són produccions molt limitades, que pràcticament s’esgoten en la venda directa i que podem considerar com a veritables tresors de la gastronomia de les nostres illes”.

Bartomeu Gual, president de l’Agrupació per a la Defensa de l’Abella Autòctona de la Illa de Mallorca, ha destacat la importància del concurs “per donar a conèixer les nostres mels i aprendre sobre la qualitat de les mateixes, al mateix temps que promocionem el gran treball que fan les abelles amb l’agricultura i el medi ambient”.

Francisco Gormes, de la Associació Menorquina d’Apicultors, també ha subratllat “la importància del concurs per donar a conèixer les mels de Balears, crear germanor entre les illes i potenciar la valoració del treball dels apicultors, que cuiden el medi ambient i col·laboren en la protecció de la biodiversitat natural de les illes”.