Deu estrelles Michelin i el millor pastisser del món, al IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània a Eivissa

By 11 April, 2019Uncategorized @ca

El Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània se celebra el dilluns 15 d’abril a l’hotel rural Casa Maca i comptarà amb la participació de 10 estrelles Michelin: Arzak, Disfrutar, Les Cols, Annua i La Finca de Elche, juntament amb Paco Torreblanca, un els mestres de la pastisseria mundial.

Forum Gastronomia

Un total de deu estrelles Michelin i una figura que és referent a la pastisseria a nivell mundial es donen cita al IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània d’Eivissa, que se celebra el proper dilluns 15 de abril a l’hotel rural Casa Maca, situat al municipi d’Eivissa. Els ponents van a treballar amb matèries primeres de l’illa i van a retre homenatge a receptes tradicionals de la gastronomia pitiüsa, en un esdeveniment organitzat pel Consell d’Eivissa i Pimeef i que també comptarà amb el quart mercat de productors locals. Els ponents són:

· Elena Arzak (tres estrelles Michelin, Sant Sebastià): La seva ponència a Eivissa se centrarà en el rebost marí de l’illa i en la defensa de la sostenibilitat de la Mediterrània. Arriba a Eivissa en el moment en que el restaurant que dirigeix és notícia ja que acaba d’inaugurar al museu San Telmo de Sant Sebastià l’exposició retrospectiva que ret homenatge a Juan Mari Arzak, pioner de la nova cuina basca. A més, Elena Arzak va ser escollida la millor cuinera del món (Best Chef Female) en 2012

· Disfrutar (dues estrelles Michelin, Barcelona): En la seva ponència, la gran protagonista serà la gamba d’Eivissa, amb tres plats en els que representarà la tradició, la sostenibilitat i també va a plasmar l’emoció que evoca l’illa i la Mediterrània. Disfrutar s’ha convertit en sorprenent notícia en l’últim any a l’ascendir al número 18 de la llista dels millors restaurants del món. A Eivissa viatjarà Eduard Xatruch, un dels seus fundadors i antic xef d’El Bulli, juntament amb el cap de cuina de Disfrutar, Nil Dulcet.

· Les Cols (dues estrelles Michelin, Olot): Fina Puigdevall representa la cuina de paisatge i la defensa dels productes de proximitat, en un restaurant ubicat a la masia on va néixer la xef i la rehabilitació de la qual ha merescut el prestigiós premi Pritzker d’arquitectura “pel seu compromís inflexible amb el lloc on treballen”. En la seva ponència a Eivissa, Fina Puigdevall i Martina Puigvert van a explicar com va néixer l’hort ecològic que abasteix al restaurant i amb el qual han recuperat varietats autòctones que havien desaparegut fa anys. Amb una d’aquestes crearan un plat, les ‘farinetes de fajol’, que podran degustar els assistents al Fòrum.
A més, Fina Puigdevall recorda que en un viatge a Eivissa el va fascinar el gust de la ‘greixonera’ fins al punt que ha ofert aquest postre al seu restaurant a Olot. Al Fòrum, ha volgut estar acompanyada d’una altra de les veteranes de la cuina eivissenca, Lina Prats, d’Es Rebost de Can Prats, per explicar la recepta de la ‘greixonera’, que també es podrà degustar.

· Annua (dues estrelles Michelin, Sant Vicente de la Barquera): El xef Óscar Calleja, que ha revolucionat el món de la conserva amb creacions d’alta cuina, mostrarà a Eivissa la seva línia de treball, guiat per la sostenibilitat. A més, va fer l’ullet a l’illa presentant la seva versió d’un plat emblemàtic: El ‘bullit de peix’. Per a això, estarà acompanyat d’una altra pionera de la cuina de l’illa, Catalina Riera de Ca n’Alfredo, que explicarà la recepta tradicional abans que el xef mostri la seva versió d’aquest plat des de la mirada del Cantàbric.

· Paco Torreblanca: Està considerat un dels mestres de la pastisseria mundial. A Eivissa sorprendrà amb noves propostes del seu món dolç i amb la seva visió del ‘flaó’, el pastís de formatge d’origen medieval que ha arribat fins als nostres dies.

· La Finca de Elche (una estrella Michelin, Elx): Susi Díaz va clausurar el primer Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània amb una xerrada en la que va emocionar al públic comptant quant li va costar posar-se la jaqueta curta de xef, com va aconseguir l’estrella i com arribà a esdevenir una de les figures mediàtiques de la gastronomia espanyola. Ara torna a Eivissa per cuinar un paisatge que l’enamora.

A més de posar en valor la tradició, la sostenibilitat i els productes autòctons, el Fòrum també va a celebrar el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat. Per a això comptarà amb Rafael Zafra, xef executiu de Heart Eivissa i també de Estimar (Barcelona). Amb la ponència titulada “Eivissa, Cultura i biodiversitat”, el xef va plasmar en una versió d’alta cuina la importància d’aquest reconeixement de la Unesco a l’illa.

Casa Maca es converteix així en un escenari privilegiat d’aquest Fòrum, ja que el casc històric de Dalt Vila, el recinte emmurallat declarat Patrimoni de la Humanitat, serà l’escenari natural de totes les ponències. A més, cada un dels béns Patrimoni Mundial tindran el seu protagonisme en plats creats per diferents xefs. Íñigo Rodríguez, del restaurant Pachá Eivissa, sorprendrà amb una proposta que convida a menjar-se Dalt Vila, per al que ha comptat amb la col·laboració de Silvia Sánchez, creadora de la Arquiteca i d’un plat únic, tribut a l’acròpolis.

Per la seva banda, Bruno Hernández, de Can Berri Vell, presentarà la seva recreació de sabors del poblat fenici de sa Caleta; mentre que Matthieu Sauvariad, d’Es Terral, ha triat com a referència el museu de Puig des Molins i la deessa Tanit, alhora que David Grussaute, de Unic, donarà a conèixer les seves investigacions i el seu homenatge gastronòmic a la Posidònia.

Un programa intens, on també es podran degustar plats molt tradicionals de l’illa com el ‘cuinat’ o el ‘sofrit pagès’, al costat de les versions evolucionades que donaran a conèixer els xefs Gonzalo Aragüez, de Sa Brisa (Eivissa i Madrid) i José Miguel Bonet, d’Es Ventall, que en ambdós casos estaran acompanyats de cuineres veteranes de l’illa, Antònia Torres i Antònia Cardona, que han transmès el gust i l’herència cultural d’aquests plats i que seran protagonistes a l’escenari.

Juntament al cartell de figures amb rellevància nacional i als grans representants de la cuina tradicional i la més innovadora d’Eivissa, el Fòrum també oferirà les visions de xefs de Mallorca, Menorca i Formentera. Marta Roselló, de Sal de Cocó (Mallorca), fa l’ullet a l’illa que acull el Fòrum presentant la seva visió d’un plat autòcton, que és la ‘borrida de rajada’. Per la seva banda, Teresa Montesinos, de Passió Mediterrània (Menorca), mostrarà la ‘Caldereta de Llagosta de Menorca 2.0.’. En el cas de Formentera, la llagosta es presenta amb ous ferrats i sobrassada i, a més, Joan Yern de Es Molí de Sal (Formentera), rescata un plat oblidat: Les orelletes amb sobrassada i mel de Formentera.

També Joan Escandell, del Restaurant 2.000 de Benirràs, recupera un altre plat oblidat que es feia tradicionalment a Sant Joan amb peix sec. El diàleg gastronòmic entre els ponents de les Balears es plasmarà compartint un viatge a través de plats en els quals són protagonistes la sal, el sistema tradicional de assecar peix i elaboracions que són un símbol d’identitat, com l’amanida de costres i peix sec, que s’actualitza amb la versió innovadora d’Óscar Molina, xef de la Gaia.

Una jornada intensa, en la qual es demostrarà que la gastronomia també és cultura, tradició i festa. El IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània permetrà conèixer als productors de l’illa i gaudir de degustacions gratuïtes per als assistents al Fòrum, gràcies a la brasa amb producte local que oferirà el xef de Casa Maca, Álvaro Ospina entre les 14,30 i les 16 hores. Per segon any, en les degustacions s’utilitzarà material biodegradable que no contamina el mar, en el marc del compromís d’aquest Fòrum amb la sostenibilitat de la Mediterrània

El Consell d’Eivissa i Pimeef organitzen el IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, un esdeveniment obert al públic, que compta amb la col·laboració de Casa Maca i el Grup Mambo i també de les empreses Can Fred i Hipermenaje.

Forum Gastronomia