El safrà es converteix en el rei del tercer taller de les jornades gastronòmiques ‘Eivissa Sabor’ de 2019

By 18 November, 2019Uncategorized @ca

Aforament complet al tercer gastroevento emmarcat en les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor 2019, que impulsen Consell d’Eivissa i Pimeef i en el qual participen 51 restaurants de la illa i que s’ha celebrat a la finca de Can Joan Fornet, on es conrea safrà d’Eivissa i es recullen fruites de temporada.

El director insular de Turisme, Juan Miguel Costa, ha destacat que “és imprescindible donar suport a la gent que s’implica tant en recuperar productes de quilòmetre zero de tanta qualitat i que s’havien perdut. Els restauradors han de ser els primers a sentir-se orgullosos de poder oferir productes tan excel·lents com aquests en les seves taules i les seves cartes”.

Per la seva banda, l’amo de la finca de Can Joan Fornet, Toni Tur, ha explicat que “fa tres anys vaig començar a treballar com a agricultor i, en aquesta finca en concret, vaig començar a plantar fa dos anys, després de la mort de la meva àvia, Maria Costa, de Can Fornet”.

Llicenciat en Dret, va deixar de banda la seva carrera professional per dedicar-se a l’agricultura, i avui explota dues finques de la família, amb la seva dona, Irina Cendrera, mestra de professió: “Aquest és el primer any del safrà. El sembrem l’any passat i esperem una producció de més de 200 grams que anem a comercialitzar per venda directa. La diferència entre el safrà d’Eivissa i el de qualsevol altre lloc és la qualitat: Al tractar-se de petites explotacions, mimem el producte”.

Els assistents a la visita han pogut veure com es recull i es monda el safrà: “Per complexitat, pot fer-ho qualsevol. Per habilitat no”, ha explicat Irina Cendrera qui ha conclòs que” tres persones pelant safrà poden arribar a fer 3 grams l’hora”.

Tur i Cendrera compten amb el suport de la Cooperativa Ecofeixes, que distribueix producte ecològic d’Eivissa en cistelles setmanals que compren particulars i també botigues i restaurants de la illa. Segons la seva directora, Sonia Torres, “cada vegada més restaurants aposten per la qualitat dels nostres productes perquè saben que aporta valor a la seva proposta gastronòmica”.

Els assistents a la visita han pogut recollir enciams de la finca i també han pogut degustar unes postres deel restaurant Es Ventall, amb safrà de la finca de Can Joan Fornet, creat especialment per a l’ocasió. “La meva mare m’ha explicat que ella recordava que quan era petita sempre la manaven a recollir el safrà que tenien a casa. Era per aquestes dates, per preparar la salsa i el sofrit. La nostra cuina tradicional de segle XXI es basa en aquests productes i sabors dels nostres avantpassats, però amb noves propostes creatives”, ha explicat el xef José Miguel Boned qui al costat del pastisser del seu restaurant Matías Trelis, ha creat un coulís de figues amb canyella, cremós de xocolata blanca i safrà de Can Fornet i un pa de pessic d’ametlla torrada, mel de romaní i safrà torrat de Can Fornet.

Els dos pròxims esdeveniments en el marc d’aquestes jornades són la visita a taller artesanal d’Es Cucó per conèixer l’elaboració de la sobrassada, una altra joia gastronòmica de l’illa i que se celebra el proper dissabte 23 de novembre i el taller artesanal d’elaboració de formatge de ses cabretes, el divendres 6 de desembre. Ambdues activitats tenen les places completes i llista d’espera.

Les jornades gastronòmiques de tardor continuen fins al 5 de desembre a 51 restaurants de l’illa. Per a més informació: www.ibizasabor.es