El Consell d’Eivissa organitza un taller gastronòmic de floració i collita del safrà

By 8 November, 2019Uncategorized @ca

El departament de Turisme, Medi Rural i Marí i Cooperació Municipal del Consell Insular d’Eivissa, conjuntament amb l’hotel Casa Maca i els productors de safrà d’Eivissa han organitzat un taller gastronòmic de floració i collita del safrà que tindrà lloc demà dissabte 9 de novembre d’11 hores fins les 13 a Casa Maca, a la fina Can Palau de Dalt d’Eivissa. En aquest taller es farà una mostra de collita de safrà, de separació i se’n parlarà de l’ús que se’n fa d’aquest condiment a la cuina tradicional eivissenca.

Encara que el conreu d’aquest producte és molt marginal a Eivissa, actualment hi ha un grup de joves agricultors, sobre tot a temps parcial, que han iniciat un projecte per sembrar-lo i que ja han començat fins i tot a comercialitzar-lo.

El safrà és una de les espècies d’ús culinari més antiga en el Mediterrani, encara que d’origen Sud-oest asiàtic, a Eivissa era la única espècie que es conreava, normalment, a un petit tancó cuidat que tenia cada casa pagesa.

Es tracta d’un conreu adaptat al secà i que necessita poca dedicació a excepció de la collita i separació dels estigmes de la flor. Pot ser una oportunitat per conservar explotacions de secà, que són les més abandonades, i obtenir un producte de qualitat amb valor afegit. A Eivissa és un condiment imprescindible a la salsa de Nadal, el sofrit pagès i els arrossos.