Lliurament de la cistella de Nadal amb productes d’Eivissa a la guanyadora del concurs Sabors d’Eivissa dedicat a la col pagesa

By 20 December, 2019Uncategorized @ca

Dins de la campanya de promoció de les varietats tradicionals d’horta d’Eivissa, ‘Sabors d’Eivissa’ va llançar el 12 de novembre una campanya online a través del seu Facebook per a donar a conèixer la varietat eivissenca de col pagesa, amb un concurs que consistia en respondre a la pregunta: ‘Quina és la teua proposta per cuinar la col aquest hivern?’.

El concurs va ser respost per un total de 156 comentaris entre els quals es va sortejar el lot. De les respostes destaquen els plats tradicionals elaborats amb col: ossos en col, enciam de col tallada ben fina (ensalada) i bullit de ciurons amb col. També és un ingredient versàtil que ha estat adaptat a receptes de fora de l’illa, com el cocido gallego, trinxat de la Cerdanya, cocido madrileño o lasanya de verdures, i també hi ha hagut aportacions innovadores com una crema de col amb ceba i formatge i sobrassada.

La guanyadora és Carmen Ramón Guasch, a qui l’ha fet entrega del premi el director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí. Carmen va respondre amb els plats tradicionals ossos amb col i bullit de ciurons amb col. S’enduu un lot amb el millor de la nostra terra: vi de la Terra, herbes eivissenques, oli d’Eivissa, sobrassada, botifarró, patata vermella, melmelades, formatge, mel, safrà, cervesa, llimonada, i per ser Nadal, bescuit i Salsa de Nadal, i una bossa d’ametlles pelades per preparar-ne més, i vi escumós pel Cap d’Any. I no podia faltar la protagonista del concurs: un parell de cols pageses ben polides. A més de cítrics, alvocats, ametlla, productes de garrova i pa xeixa integral..

La col pagesa és una varietat tradicional que es cull entre el mes de novembre i el mes de febrer. És una col de sabor especialment suau que fins i tot s’empra com a amanida ben capolada. La recuperació dels ingredients originals és també la recuperació del sabor original i de la tradició.