Taller d’herbes eivissenques i degustació de cafè caleta

By 7 April, 2019Uncategorized @ca

Èxit del taller d’herbes payesas i cafè Caleta: Aforament complet en el taller d’herbes payesas i cafè caleta, que s’ha celebrat en la finca Fluxá, en el marc de les jornades gastronòmiques de primavera Eivissa Sabor 2019.

En aquesta activitat, cadascun dels assistents ha recollit les seves pròpies herbes al jardí botànic de la finca, on han conreat totes les plantes necessàries per a elaborar el licor tradicional. Els nens que han participat en el taller han elaborat la seva pròpia infusió amb les herbes que han recollit en la finca. Entre elles, farigola, romaní, fonoll, marialluïsa, espígol, rude, camamilla, ginebre, menta, herba-sana, sàlvia i ajenjo, també coneguda com donzell blanc.

La recepta de Joan Fluxá amb totes aquestes herbes prové de la seva àvia Catalina. Segons ha explicat Fluxá, “la recepta familiar s’ha transmès a través de generacions. El licor d’herbes payesas s’ha preparat a l’illa des d’antany amb la tècnica de la maceració. Els alambins per a destil·lar les herbes amb alcohol no van arribar a l’illa fins al segle XIX”.

La mare de Joan Fluxá, Catalina Planells, ha compartit amb el segon grup la seva experiència en les seves 74 anys de vida: “En totes les cases payesas hem tingut sempre les nostres herbes perquè era medicinal. No hi havia metges i la gent es curava amb herbes. La nostra recepta jo la vaig aprendre de la meva mare i ella dels seus avantpassats. Per a mi l’únic secret és que posem 18 plantes naturals recentment agafades del camp. I també és molt important posar la quantitat adequada de cadascuna d’elles. Que la mescla estigui al punt”.

Després de recollir 18 varietats d’herbes aromàtiques, els assistents han après la fórmula per a corregir el sabor de les herbes amb farigola o amb camamilla, en funció de la intensitat de sabor requerida, i cada persona s’ha portat la seva pròpia ampolla artesanal segellada, sabent que no podran obrir-la abans de tres mesos i que a més aquest licor macerado els pot servir com a base per a crear fins a dues versions més del licor casolà.

L’activitat també ha inclòs l’elaboració de cafè Caleta, que s’ha acompanyat de la degustació dels tradicionals bunyols eivissencs.

El pròxim esdeveniment en el marc de les jornades gastronòmiques de primavera és el Fòrum Professional de Gastronomia del Mediterrani, que se celebra el dilluns 15 d’abril d’11 a 19 hores a l’hotel Casa Maca. Un esdeveniment gratuït i obert al
públic que comptarà amb ponències de xefs 10 Estrelles Michelin i el millor pastisser del món, així com degustacions gratuïtes de producte local.

En aquest Fòrum, amb repercussió mediàtica nacional, estaran presents:
● Elena Arzak (tres estrelles Michelin, Sant Sebastià): Arriba a Eivissa en el moment en què el restaurant que dirigeix és notícia ja que acaba d’inaugurar en el museu Sant Telmo de Sant Sebastià l’exposició retrospectiva que ret homenatge a Juan Mari Arzak, pioner de la nova cuina basca. A més, Elena Arzak va ser triada la millor cuinera del món (Best Xef Female) en 2012.
● Gaudir (dues estrelles Michelín, Barcelona): Sorprèn per les seves ponències en tots els congressos de gastronomia i s’han convertit en sorprenent notícia en l’últim any en ascendir al número 18 de la llista dels millors restaurants del món, per darrere de restaurants espanyols com El Celler de Ca Roca, Mugartiz i Rostidor Extebarri. A Eivissa viatjarà Eduard Xatruch, un dels seus fundadors i antic xef del Bulli, juntament amb el cap de cuina del restaurant, per a rendir el seu homenatge als productes del Mediterrani.
● Annua (dues estrelles Michelin, Sant Vicent de la Barquera): El xef Óscar Calleja, que ha revolucionat el món de la conserva amb creacions d’alta cuina, mostrarà a Eivissa els resultats del
seu treball, guiat per la sostenibilitat.
● Els Cols (dues estrelles Michelin, Olot): Fina Puigdevall representa la
cuina de paisatge i la defensa dels productes de proximitat, en un restaurant situat en la masia on va néixer la xef i la rehabilitació de la qual ha merescut el prestigiós premi Pritzkerd’arquitectura “pel seu compromís inflexible amb el lloc on treballen”. En la seva ponència a Eivissa estarà acompanyada de Martina Puigvert, la seva filla i xef, amb la qual ja té assegurat el relleu de talent.
● La Finca d’Elx (una estrella Michelín, Elx): SusiDíaz va clausurar el primer Fòrum de Gastronomia del Mediterrani amb una xerrada en la qual va emocionar al públic explicant quant li va costar posar-se la chaquetilla de xef, com va aconseguir l’estrella i com arribo a convertir-se en una de les figures mediàtiques de la gastronomia espanyola. Ara torna a Eivissa per a cuinar un paisatge que l’enamora.
● Paco Torreblanca: Està considerat un dels mestres de la pastisseria mundial. A Eivissa sorprendrà amb noves propostes del
seu món dolç.

Al costat del cartell de figures amb rellevància nacional, el Fòrum també oferirà les visions de xefs de Mallorca, Menorca i Formentera i també d’Eivissa, que representen la cuina tradicional i la més innovadora. Tot això en un entorn on els grans protagonistes seran els productes de l’illa.

El tercer esdeveniment és l’II Taller de Cuina Tradicional d’Eivissa en el marc d’aquestes jornades, que se celebrarà el dissabte 20 d’abril en la finca Ca Muson de Santa Eulària, amb dos plats de Setmana Santa com a protagonistes: El cuinat i el flaó . Aquest taller gratuït se celebrarà des de les 10,30 a les 14 hores, per a un màxim de 25 persones en cada grup, i inclou trasllat amb autobús des dels multicines de Vila. Imprescindible reservar plaça en el correu i bizasabor@gmail.com o en el telèfon 626 90 47 28.

Aquestes jornades es prolonguen fins al 31 de maig i presenten com a novetat que per primera vegada participa un restaurant de Madrid, Sa Brisa, que ofereix el mateix menú a l’illa i en la capital del país.

Una vegada més, aquestes jornades gastronòmiques ofereixen l’oportunitat de conèixer els extraordinaris productes locals i també de descobrir quines novetats gastronòmiques presenta l’illa, de cara a la temporada estival de 2019.