La temporada ofereix xifres rècord per als productors d’oli d’Eivissa

By 28 November, 2019Uncategorized @ca

23.217 litres d’oli, si passen les analítiques preceptives, podran ser venuts com a Indicació Geogràfica Protegida

360 olivicultors mantenen les més de 167 hectàrees d’olivar que hi ha a l’illa

El Consell d’Eivissa ha acollit aquest matí la presentació del segell ‘Indicació Geogràfica Protegida’ (IGP) per a l’oli d’oliva produït a l’illa. El president del Consell d’Eivissa i responsable del departament de Medi Rural i Marí, Vicent Marí, ha explicat que amb aquesta distinció l’oli d’oliva d’Eivissa tindrà unes característiques pròpies que el diferencien de la resta dels Verge Extra produïts a les Balears i a la resta de país. I és que el plec de condicions de la IGP estableix que la denominació Oli d’Eivissa / Aceite de Ibiza queda reservada exclusivament per als olis d’oliva verge extra elaborats al 100% a l’illa amb les varietats arbequina, picual i koroneiki, soles o en combinació, i que en conjunt representin al menys el 90%. El 10% restant pot provenir d’altres varietats inscrites en el registre de varietats comercials.

Mariano Tur, president de l’Agrupació en Defensa de l’Olivar d’Eivissa ha assenyalat que la consecució de la Indicació Geogràfica Protegida ha estat un dels objectius de l’agrupació, “un camí complex que aquest any, per primera vegada, i sempre que les analítiques ho sustentin, permetrà veure la llum als primers AOVE d’Eivissa”. “Aquesta IGP és un pas fonamental per als productors de l’illa, i ens obre nous camins, però també és un compromís amb els consumidors, un compromís de qualitat que es certifica en cada un dels passos del procés, des de la recollida fins a arribar al punt de venda. La transparència i qualitat en l’elaboració i venda dels nostres olis d’oliva verge extra és total”, ha indicat.

Per la seva banda, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Generalitat, Gabriel Torrens, ha assegurat que amb aquesta indicació “estem d’enhorabona tots, perquè posar en marxa aquesta IGP és un pas fonamental per garantir un grau de qualitat de l’oli d’oliva eivissenc diferenciat a nivell europeu. El treball fet per l’Institut de Qualitat Alimentària al costat dels productors locals i el suport de el Consell d’Eivissa ha estat crucial perquè puguem donar la benvinguda a aquest important punt de partida, perquè la IGP de l’oli d’oliva d’Eivissa es pugui aplicar ja aquest any i aviat puguem veure els seus fruits”.

“El treball dels productors eivissencs és essencial per mantenir viu el nostre camp i volem donar un fort impuls també a l’activitat olivar per les implicacions paisatgístiques que té per l’illa, recuperant hectàrees de cultiu i tenint cura del nostre entorn natural” ha afegit el president del Consell d’Eivissa.

Temporada rècord

Eivissa compta amb una mica més de 176,07 hectàrees d’olivar repartits en 415 finques, amb 44.476 arbres, majoritàriament de les varietats arbequines i picual. La transformació del fruit a suc es realitza en 4 almàsseres que compten amb planta embotelladora i que donen servei a 18 marques i a prop de 360 olivicultors.

Les xifres de la temporada 2019/2020, fins al moment, ofereixen els següents resultats: 375.076 quilos mòlts i que han donat com a resultat 46.040 litres, un 12,3% de rendiment mitjà. Aquesta xifra és la més alta des que el 2010 es creés l’Agrupació de Defensa de l’Olivar. D’aquests, 23.217 litres podran embotellar com a Indicació Geogràfica Protegida, sempre que les analítiques demostrin els paràmetres de qualitat exigits. Els 22.823 litres restants, es podran destinar per a venda sense que puguin portar el segell IGP o per a ús particular.

A Eivissa l’estructura de l’olivar es reparteix majoritàriament en camps de menys d’1 hectàrea, 372 de l’total; entre 1 i 5 ha, 40 finques; entre 5 i 10 ha, 2 explotacions i més de 10, sol 1 finca. L’illa està molt lluny de les dades de producció de regions com Còrdova, Jaén o Tarragona, pel que fa a litres, però els olis d’Oliva Verge Extra estan a l’alçada en la qualitat dels seus sucs.

Els productors de AOVE estan apostant per incrementar el nombre d’hectàrees cultivades. Des de l’Agrupació s’estima que, gràcies a la consecució de la IGP, en els propers 5 anys s’espera arribar a tenir una superfície total propera a les 192 hectàrees.

Les 18 marques que treballen perquè l’oleïcultura s’assenti a Eivissa amb uns sucs que recullen les característiques positives que ofereix l’illa són: Balanzat, Can Andreu, Can Caus, Can Cosmi, Can Domo, Can Garrovers, Can Maymó, Can Miquel Guasch, Can Nefra, Can Partit, Can Rich, Cas Coix, Cas Gasí, Es Pla de N’Ortiz, Joan Benet, Oliada, Oli Salada i Sa Talaia.