Les jornades gastronòmiques d’Eivissa Sabor 2019 finalitzen amb un taller de formatge artesanal

By 6 December, 2019Uncategorized @ca

Quinze persones han pogut gaudir de l’últim esdeveniment de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor que ha consistit en la visita a la granja i posterior elaboració del formatge artesanal de Ses Cabretes, una activitat que ha generat gran demanda i llista d’espera i amb la qual s’ha posat punt i final a les jornades de tardor, impulsades pel Consell Insular d’Eivissa i PIMEEF, i en què han participat 51 restaurants de la illa.

En aquesta visita les impulsores de ses cabretes, Fina Prats i Pilar González, que van començar a treballar juntes en 2012 quan el Consell d’Eivissa va llançar el projecte de posada en marxa d’una formatgeria comunal, recolzada amb fons Leader, han explicat que “el nostre formatge és completament artesanal i hem intentat que s’assembli al màxim al què s’elaborava a les cases pageses. És el formatge tradicional, amb quall vegetal, que venem en les varietats de tendre, curat i semi curat. La diferència és que treballem amb una humitat i temperatura estable”. Segons Prats, “l’essencial és el gust de la llet de cabra i la herba de fortmatjar (Cynara cardunculus)”. Els participants al taller han treballat amb 60 litres de llet i mig gram de l’herba per elaborar els seus formatges.

“L’objectiu principal de la formatgeria era posar en valor la cabra de raça eivissenca i salvar-la del perill d’extinció, però vam haver de comprar races de cabra murciana, precisament per evitar que això pogués passar, i també per augmentar la producció i seguir treballant en la genètica de la cabra eivissenca. Ara tenim 40 cabres de raça pura eivissenca”, detalla Fina Prats, que muny cada dia les cabres de 6 a 9 del matí, alternant-se amb la seva companya. El treball en paral·lel amb les dues races les ha portat a que actualment tenen 130 caps de bestiar, de les quals una mitjana de 80 està en producció.

El gran somni d’ambdues consisteix en que la formatgeria pugui ser viable aviat. “El nostre somni és tenir dia lots ben fets, no passar-nos de 200 caps de bestiar i aconseguir entre 100 i 120 litres diaris de llet”, confessa Fina i Pilar no descarta que en un futur puguin elaborar algun formatge diferent que sorprengui.

Amb aquesta activitat en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor es posa fi a un programa en què 51 restaurants han retut homenatge als sabors d’Eivissa i a més s’ha conegut la feina que realitzen productors d’oli, safrà, sobrassada o formatge, al temps que s’han posat en valor receptes tradicionals com l’elaboració de postres de Nadal.

Leave a Reply