Ple al IV Fòrum Professional de Gastronomia de la Mediterrània amb la presència de més de 700 persones

By 15 April, 2019Uncategorized @ca

La IV edició del Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, celebrat aquest dilluns a l’hotel rural Casa Maca, d’Eivissa, ha registrat un ple absolut pràcticament al llarg de tot l’esdeveniment. La jornada, organitzada pel Consell Insular, ha estat plena de picades d’ullet a la gastronomia i al producte de l’illa, amb versions sorprenents de receptes de l’illa creades per alguns dels xef més prestigiosos del nostre país i també per cuiners de restaurants de tot Balears.

Al costat de Elena Arzak han passat pel fòrum Eduard Xatruch i Nil Dulcet (Disfrutar, Barcelona, tres estrelles Michelin), Fina Puigdevall i Martina Puigvert (Les Cols, Olot, dues estrelles Michelin), Óscar Calleja (Annua, Sant Vicente de la Barquera , dues estrelles Michelin), Susi Díaz (La Finca, Elx, una estrella Michelin), el mestre pastisser Paco Torreblanca i Rafael Zafra (Heart Eivissa i Disfrutar Barcelona).

Després de la inauguració a càrrec del director insular de Turisme, Vicent Torres, ‘Benet’, i del president de Pimeef Restauració, Joan Riera, han participat la mallorquina Marta Rosselló (Sal de Cocó) i la menorquina Teresa Montesinos (Passió Mediterrània), que han treballat amb peixos de descart i han versionat plats de l’illa, com la ‘burrida de rajada’. De Formentera ha arribat Johnny Yern (Es Molí de Sal), que ha desenvolupat una tradicional amanida pagesa i el plat estrella del seu restaurant: llagosta amb ous fregits, que el públic també ha pogut degustar.

A ells s’han sumat nombrosos xef d’Eivissa. Joan Escandell, del restaurant 2000 de Benirràs, ha explicat com seca el peix i ha realitzat un guisat tradicional amb aquest producte, i Óscar Molina, de La Gaia, ha preparat una versió contemporània de l’amanida de ‘crostes’ i del pa amb xocolata.

A continuació, Gonzalo Aragüez de Sa Brisa, que ha estat acompanyat per la veïna de Sant Mateu Antonia Torres, han cuinat una versió tradicional i una altra innovadora del ‘sofrit pagès’, igual que José Miguel Bonet i la seva mare, Antonia Cardona, que han fet el mateix amb el ‘cuinat’ de Setmana Santa.

En el següent bloc diversos xef han homenatjat a través de la cuina als quatre béns que formen part d’Eivissa Patrimoni de la Humanitat. L’arquitecta Silvia Sánchez (La Arquiteca) ha realitzat una maqueta del Puig de Vila i les muralles, que El xef Íñigo Rodríguez (Grup Pachá) ha omplert d’elaboracions perquè el públic les degustés. Els ha donat suport el jove eivissenc de MASTERCHEF Junior, Jaime Pérez. Bruno Hernández, xef de Can Berri Vell, ha preparat un plat inspirat en el poblat fenici de sa Caleta; Mathieu Savariaud, d’Es Terral, ha imaginat una recepta vinculada a la deessa Tanit i a la necròpolis de Puig des Molins, i David Grussaute, de Unic, ha cuinat un plat amb gust de posidònia.

La jornada del matí ha acabat amb una de les ponències més destacades, la d’Eduard Xatruch i Nil Dulcet, que han realitzat un compendi de plats d’alta cuina creativa amb la gamba vermella com a protagonista.

La jornada ha tingut la visita especial d’una aula d’infantil del CEIP Sant Antoni, els escolars han ofert com a regal als ponents un barret de xef realitzat per ells.

A la mitja part, el restaurant de l’hotel Casa Maca, amb el seu xef Álvaro Ospina al capdavant, ha ofert una degustació de Brasa amb productes d’Eivissa. Ha estat el moment en què els assistents també han pogut gaudir del mercat de productors que s’ha instal·lat al costat del escenari, a l’antiga era que hi ha als jardins de l’establiment.

Ja a la tarda, ha estat el torn de Rafael Zabra, xef del restaurant Heart Eivissa i amb un altre restaurant a Barcelona (Disfrutar), que ha realitzat una selecció de plats inspirats en el mar d’Eivissa i dels béns Patrimoni de la Humanitat.

A continuació, el mestre reboster Paco Torreblanca, un dels més aclamats i prestigiosos del món, ha preparat un sorprenent pastís de formatge inspirada en el ‘flaó’, que ha sorprès extraordinàriament als assistents, ja que a més han tingut l’oportunitat de provar-la.

La alacantina Susi Díaz, xef de La Finca, a Elx, ha preparat una versió del ‘guisat de peix’ que també ha impactat per la seva originalitat i cridaner emplatat. Per explicar les varietats més habituals que s’utilitzen a l’illa per aquest plat, l’ha acompanyat el patró major de la Confraria de Pescadors d’Eivissa, Toni Tur, ‘Blai’.

Óscar Calleja, de Annua, ha fet una demostració d’alta cuina amb conserves i a més li ha donat un pas més enllà al ‘bullit de peix’, donant-li un estil cantàbric . Com a contrast, Catalina Riera, de Ca n’Alfredo ha preparat la versió clàssica.

La penúltima ponència l’han ofert Fina Puigdevall i Martina Puigvert, mare i filla, al capdavant de Les Cols, a Olot (Girona). Han sorprès amb el plat ‘farinetes de fajol’ i la seva particular versió de la ‘greixonera’. En aquest moment, Lina Prats, d’Es Rebost de Can Prats, ha pujat a l’escenari per explicar com s’elabora la versió tradicional.

Finalment, Elena Arzak ha cuinat amb productes d’Eivissa com el mer o la llagosta, i ha realitzat una interessant ponència sobre el rebost marí i la sostenibilitat de la Mediterrània.