Els pans integrals de blat ‘Xeixa d’Eivissa’ es comercialitzaran a partir d’aquest divendres a set forns de l’illa

By 3 December, 2019Uncategorized @ca

L’antic molí fariner hidràulic d’època àrab a Can Planetes, Santa Eulària, ha acollit avui la presentació del llançament comercial de pa elaborat a partir de blat ‘Xeixa d’Eivissa’. El director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, juntament amb el gerent de la Cooperativa de Santa Eulària, Xavi Conesa, i de membres de l’Associació de Forners i Pastissers de PIMEEF, ha explicat que després d’un llarg camí iniciat l’any 2017 per recuperar la llavor de blat Xeixa originària d’Eivissa, recuperada d’un productor de Corona, ara fa un any es sembrava el blat que s’utilitzarà en el projecte de valorització de pans de qualitat en el qual participen el Consell Insular d’Eivissa, l’Associació de Forners i Pastissers de la Pimeef i la Cooperativa de Santa Eulària juntament amb diversos productors de blat.

“El proyecto tiene como objetivo recuperar el trigo tradicionalmente empleado para hacer pan e incrementar su valor a través de panes artesanos de calidad y saludables, con harina integral y elaboración con masa madre, consiguiendo así dinamizar el sector panadero e incrementar el cultivo de cereal en el secano, el espacio agrario más castigado por el abandono, teniendo en cuenta que cada kg de pan supone cultivar 12 m2 de tierra “aseguró Marí.

 

Un total de 7 hornos de Eivissa participan en el proyecto con un total de 12.000 kg de harina de Xeixa que serán comercializados a partir de este viernes 6 de diciembre, cada martes y viernes. Los hornos participantes son: Can Blay, Can Bufí, Can Cuevas, Can Noguera, Gatzara y La Canela y Samovar.

“El projecte té com a objectiu recuperar el blat tradicionalment emprat per fer pa i incrementar el seu valor a través de pans artesans de qualitat i saludables, amb farina integral i elaboració amb massa mare, aconseguint així dinamitzar el sector forner i incrementar el conreu de cereal en el secà, l’espai agrari més castigat per l’abandonament, tenint en compte que cada kg de pa suposa conrear 12 m2 de terra” ha assegurat Marí.

Un total de 7 forns d’Eivissa participen en el projecte amb un total de 12.000 kg de farina de Xeixa que seran comercialitzats a partir d’aquest divendres 6 de desembre, cada dimarts i divendres. Els forns participants són: Can Blay, Can Bufí, Can Coves, Can Noguera, Gatzara y La Canela y Samovar.

Marí ha explicat que si el projecte té èxit, la superfície dedicada al conreu de Xeixa s’anirà incrementant per abastir la demanda. “Es tracta d’un projecte que a més de posar en relleu el paper dels forns tradicionals,i mantenir el teixit empresarial, té un impacte en la salut humana gràcies a la promoció del consum de pa integral, ric en fibra, i també sobre la conservació del territori a Eivissa i l’activitat agrària”.

Antecedents:

El blat i el pa són un dels elements bàsics de l’alimentació al Mediterrani. El consum de pa tradicionalment superava el kg per persona i dia. Com a base de l’alimentació sempre ha estat un producte preuat i que sovint s’havia d’importar perquè el clima d’Eivissa és massa sec per a l’òptim de producció del blat. Tot i això, des d’antic s’ha cultivat i s’han conservat diverses varietats que estan en risc de desaparició com el Xeixa o el mollar roig, juntament amb ordis (cebada) com l’ordi blanc i l’ordi negre, que sovint es mesclaven amb el blat quan no n’hi havia suficient. Altres varietats molt preuades com la xeixa blanca o el mollar blanc no s’han pogut recuperar o estan en procés de recuperació.

El blat Xeixa és una de les varietats tradicionals de blat tou (Triticum aestivum) antigament molt preuat per a l’elaboració de pa a Eivissa i al nostre entorn geogràfic pròxim. El blat panader o tou, és un blat ancestral més antic que l’espelta de la qual en va ser un dels parentals. L’espelta, actualment tant de moda, es conreava a les zones fredes del nord d’Europa o de les zones de muntanya, on el fred limitava el conreu de blat tou.

Genèticament s’ha pogut diferenciar el blat xeixa d’Eivissa d’altres ecotips de blat que també s’anomenen Xeixa, Xexa, Jeja, i per tant és important mantenir la diversitat genètica i la seua conservació. En aquest moment la superfície de conreu cereals està en reducció per la problemàtica de les sequeres de primavera i no arriba a les 100 ha, de les quals el blat és inferior a les 20 ha. El blat Xeixa és marginal a Eivissa per haver estat desplaçat per les varietats comercials més productives i d’alçada de canya inferior, encara que és un blat més adaptat a les condicions de sequera mediterrànies. La Xeixa actualment s’està revaloritzant com a blat antic i tradicional a Catalunya i la resta de Balears. A Eivissa, arran de les actuacions de conservació de les varietats tradicionals hi ha dos forns que empren aquest blat com a font de diferenciació Can Coves i Can Blay.