Els sabors i productes d’Eivissa protagonistes també al Nadal

By 9 December, 2019Uncategorized @ca

El president del Consell d’Eivissa i responsable del departament de Medi Rural i Marí, Vicent Marí, ha presentat avui el calendari 2020 ‘Sabors d’Eivissa’, editat pel Consell d’Eivissa amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Eivissencs, amb les receptes del llibre ‘Bon Profit’, i de la Fundació per a la Conservació d’Eivissa i Formentera amb la cessió de les imatges de Jon Izeta.

Es tracta d’un calendari gastronòmic i festiu que recull els principals esdeveniments gastronòmics que es desenvolupen al llarg de l’any a la nostra illa i que tenen com a protagonistes els productes de la nostra terra, així com receptes de la cuina tradicional eivissenca, centrada en els productes de temporada.

“Es tracta d’una molt bona iniciativa per tenir a mà, durant tot l’any, els productes de la nostra terra i donar valor al gran treball i esforç que fan els productors locals i aquells qui incentiven el consum dels nostres productes organitzant esdeveniments com els que trobem al calendari”, ha assenyalat Marí. “Són productes de qualitat, de gran sabor i autèntics, amb el seu consum col·laborem a donar vida al sector primari, recuperar terres de cultiu i donam impuls a l’activitat dels nostres productors locals”.

Gabrielle Gambina, de la Fundació per a la Conservació d’Eivissa i Formentera, ha explicat que aquest projecte conjunt té com a objectiu “augmentar el consum del producte local i captar la bellesa del nostre camp. Per això, cada mes compta amb un producte destacat juntament amb una recepta tradicional d’Eivissa”. “És una manera de reconnectar el camp d’Eivissa amb la gastronomia”, ha indicat Josep Lluis Joan, tècnic de Medi Rural del Consell d’Eivissa. “Volem recordar i valorar la temporalitat del nostre camp i com marcava les tradicions a la cuina. Lo que abans es feia per costum, i la gent ho sabia, ara hem de recordar-ho i és el que volem fer amb aquest calendari, perquè tothom tingui present com és el nostre camp i els productes que ens ofereix”.

A més, s’ha aprofitat la presentació d’aquest calendari per donar un missatge per Nadal, animant tothom a consumir producte local aquestes festes. “Amb la compra de productes d’Eivissa, a més d’adquirir productes de gran qualitat, ajudam als petits productors i elaboradors que dia a dia s’esforcen perquè puguem tenir al nostre comerç el millor de la terra i la mar. Per això, aquest Nadal, posem els sabors d’Eivissa a la nostra taula”, ha aconsellat el president Vicent Marí.

Més d’una trentena de productors locals han acompanyat aquesta iniciativa i han presentat els seus productes per aquest Nadal: anyell, porc, el poll pagès, la patata vermella, la sobrassada, el botifarró, les ametlles, l’oli d’oliva, mel de tardor, ous, safrà (no pot faltar al sofrit o a la salsa de Nadal), formatges, melmelades, xocolata de garrova, sirope de garrova, i les fruites de la temporada, taronges, clementines i l’alvocat, un fruit de recent incorporació però que a Eivissa s’hi ha adaptat perfectament i ofereix un producte de gran qualitat.

Ingredients originals d’Eivissa amb els qui s’elaboren els plats més emblemàtics a Nadal: el sofrit pagès, amb el brou del qual es prepara la salsa de Nadal, l’anyell al forn i, a Vila, la porcella al forn, així com els peixos més preuats com la rotja o el gall, ben acompanyat de pa pagès i vi d’Eivissa. Per endolcir, la Salsa de Nadal i el bescuit, les orelletes, les magdalenes pageses, el torró i la mel de tardor, tradicionalment collida abans del Nadal, amb una copeta d’herbes per acabar. I per acabar les festes un vi escumós que s’elabora a Eivissa molt especial.