Més de 70 persones participen a la ruta de l’oli d’Eivissa

By 4 November, 2018Uncategorized @ca

Més de 70 persones han participat en la ruta de l’oli d’Eivissa, un recorregut a través del temps que s’ha iniciat al trull de Can Pep de Sa Plana i ha continuat a l’almàssera moderna de Sant Joan, on els assistents han pogut tastar oli d’ara fa un any i comparar amb la fresca de la collita actual. El director insular d’Agricultura, Vicent Tur, ha agraït als assistents el seu interès en aquesta activitat, organitzada pel Consell d’Eivissa i Pimeef en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor, i ha destacat que “amb aquesta ruta celebrem que el oli d’Eivissa ja forma part del catàleg d’aliments tradicionals de les Balears. Venim d’una economia de subsistència, en la qual l’oli era un producte bàsic en la forma de vida de l’illa. En l’actualitat s’està produint un oli de primera qualitat i volem agrair el consum d’un producte de la terra, amb el qual a més estem contribuint a conservar el paisatge i el medi ambient d’Eivissa “.

En la visita al trull de Can Pep de Sa Plana també ha participat Mariola Gómez, tècnica del laboratori Unaproliva de Jaén, experta coneixedora de l’oli de l’illa, ja que realitza controls de qualitat en col·laboració amb l’Agrupació de l’Olivar des de fa cinc anys. Mariola Gómez s’ha mostrat molt sorpresa en veure l’antic trull en funcionament: “Jo no he vist cap d’aquestes característiques en funcionament a Espanya. Avui en dia, és una cosa que pots veure en museus, però no en actiu. Estem parlant d’un trull d’època romana, en què pot haver peces del segle I abans de Crist. En concret, té un tipus de premsa que es feia servir del segle I al segle IV després de Crist. És una cosa molt cridaner, i gairebé diria únic a Espanya, veure com es mantenen tan ben conservades almàsseres tan antigues com aquesta a Eivissa “.

Catalina Prats, del trull de Can Pep de Sa Plana, ha donat la benvinguda als participants en la XIII Festa de s’oli i ha explicat que l’última reforma important del trull data de 1.890 i que va ser el seu pare qui va decidir portar endavant aquesta celebració popular: “El volia que no es perdés aquesta festa tan tradicional, que els nens ho visquessin i els joves poguessin també gaudir-lo. A més, hi ha molta gent de l’illa que no ha vist mai com funcionaven aquests trulls antics “.

Entre els assistents a la visita en el marc de les Jornades Eivissa Sabor, alemanys, italians i també residents a Mallorca. Un d’ells, José Andrés Pérez, ha preguntat a Catalina Prats si es podrien organitzar visites familiars des de Mallorca per conèixer el trull, al que ella ha respost que “el meu pare diu que si no ho posem en marxa es perdrà i per això fem aquesta festa, però només un cop a l’any. No podem rebre visites en altres dates “.

Després de l’experiència en el trull, els participants en l’activitat s’han dirigit al trull de Sant Joan, on el president de l’Agrupació de l’Olivar d’Eivissa ha explicat que “l’any passat es van moldre 242 tones d’oli i tota la producció es ven a l’illa”.

Mariola Gómez ha afegit que “després de cinc anys realitzant el control de qualitat de les almàsseres de l’Associació, hem notat una evolució molt positiva en la qualitat dels olis d’Eivissa. Són molt complexos, amb molts matisos i crida molt l’atenció que obres ampolles de l’illa i notes les aromes de romaní, farigola o fonoll. Són olis amb característiques pròpies i diferenciades de qualsevol altre i un nivell molt alt que pot competir amb altres olis a nivell nacional “.

La propera activitat en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor és el taller de rebosteria tradicional adreçat a nens, que se celebrarà el diumenge 11 de novembre a Es Graner de Can Coves.