60 mostres participen en el primer Concurs de Mels de les Illes Balears

By | Uncategorized @ca | No Comments

Eivissa ha acollit avui la celebració del primer Concurs de Mels de les Illes Balears, convocat i organitzat per l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, en el marco de les Jornades Gastronòmiques de Tardor IbizaSabor 2018, que organitzen el Consell d’Eivissa i Pimeef. El jurat ha triat com a guanyadora, en la categoria de mel de primavera, la mostra presentada per Antoni Roig Planells, apicultor de Sant Miquel (Eivissa), que ha aconseguit 256,50 punts. El premi per a la mel original ha recaigut en Pau Garriga Campos, amb 230 punts, productor d’Alaior (Menorca). El premi per a la categoria de mel de tardor, amb 192,50 punts, ha estat para Gabriel Coll Guasch, d’Alaró (Mallorca).

El conseller d’Agricultura del Consell d’Eivissa, Gonzalo Juan, ha felicitat als guanyadors, que han rebut una premi de cinc-cents euros per a cada modalitat i una placa commemorativa, i ha destacat que “és una bona notícia que Eivissa aculli el primer concurs de mels d’àmbit balear. Hem de felicitar a tots els apicultors, amb el president de l’associació d’Eivissa al capdavant, i a més posar en valor l’extraordinari treball dels productors, que contribueixen a la protecció del medi ambient de Balears”.

El president de l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, Vicent Marí, ha explicat que “s’han recollit 60 mostres, de les quals 38 procedien d’Eivissa; 10 de Mallorca, 7 de Menorca i 5 de Formentera. Segons les bases del concurs, cada apicultor podia presentar solament una mostra de mel per cada categoria i, a més, tots els participants havien d’estar adscrits a les associacions de les Illes Balears”.

El jurat s’ha reunit a les 10.30 del matí a l’hotel Pachá i el procés de tast i puntuacions s’ha desenvolupat fins a passades les 14 hores. El jurat ha estat format per deu membres, presidit conjuntament pels presidents de cadascuna de les associacions de Balears.

Vicent Tur, director insular d’Agricultura del Consell d’Eivissa, que també ha format part del jurat en qualitat de secretari, ha destacat l’extraordinària qualitat de les mostres que s’han presentat: “És molt difícil distingir les diferències entre les mels de cadascuna de les illes, sí és cert que totes són mels multiflorals, molt diferents de les que es poden trobar a la península o en altres territoris. No només cal destacar aquesta característica relacionada amb el medi ambient de Balears, sinó que tenen molts beneficis per a la salut, pel seu poder antibacterià i antioxidant. Són produccions molt limitades, que pràcticament s’esgoten en la venda directa i que podem considerar com a veritables tresors de la gastronomia de les nostres illes”.

Bartomeu Gual, president de l’Agrupació per a la Defensa de l’Abella Autòctona de la Illa de Mallorca, ha destacat la importància del concurs “per donar a conèixer les nostres mels i aprendre sobre la qualitat de les mateixes, al mateix temps que promocionem el gran treball que fan les abelles amb l’agricultura i el medi ambient”.

Francisco Gormes, de la Associació Menorquina d’Apicultors, també ha subratllat “la importància del concurs per donar a conèixer les mels de Balears, crear germanor entre les illes i potenciar la valoració del treball dels apicultors, que cuiden el medi ambient i col·laboren en la protecció de la biodiversitat natural de les illes”.

El Consell Insular d’Eivissa incorpora les varietats tradicionals de vinya local en un projecte de recuperació sanitària i valoració enològica

By | Uncategorized @ca | No Comments

El departament de Medi Ambient i Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa s’ha incorporat a un projecte finançat pel Govern Balear i el FOGAIBA (Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears ) per impulsar la recuperació sanitària i la valoració enològica de varietats tradicionals de vinya local.

L’objectiu d’aquest projecte és la caracterització molecular de varietats minoritàries, l’estudi del seu estat sanitari, caracteritzar el comportament agronòmic de les esmentades varietats i el seu potencial enològic. L’estudi estarà liderat per la doctora Josefina Bota i es durà a terme a l’INAGEA (Instituto de Investigaciones Agroambientales y de Economía del Agua).

Aquest projecte suposa una continuïtat de la feina realitzada a la finca experimental de Can Marines els anys 2013 i 2014 on, fruit de la prospecció realitzada pel Grup d’Acció Local per al Desenvolupament Rural d’Eivissa i Formentera, es va crear una col·lecció de varietats locals de vinya d’Eivissa i Formentera.

Per establir la identitat genètica real de les varietats, l’any 2016, per part del Consell Insular d’Eivissa es varen remetre a l’Instituto de Ciencias de la Vid y del Vino depenent del CSIC a Logroño, un total de 24 mostres obtingudes a la col·lecció de la finca experimental així com noves accessions detectades pel tècnic del Consell Insular d’Eivissa. Els resultats de la caracterització molecular va mostrar l’existència de 8 accessions genèticament no identificades prèviament, i una més no registrada però coincident amb una varietat minoritària de Menorca. Per tant s’han localitzat a Eivissa un conjunt de varietats úniques, entre elles diverses varietats antigues de fer vi, que constitueixen un llegat patrimonial que és necessari conservar i avaluar la viabilitat de la seua recuperació.

El conreu de la vinya és molt antic a l’illa d’Eivissa, introduït ja pels fenicis, i actualment la Indicació Geogràfica Protegida Eivissa/Ibiza permet les varietats negres monestrell, ull de llebre, merlot, cabernet sauvignon i sirà i les varietats blanques macabeu, chardonnay, moscatell d’Alexandria, moscatell de gra menut, parellada i malvasia. De totes elles, les tradicionalment emprades eren les varietats monestrell i malvasia, coneguda a Eivissa com a Grec en record al seu origen.

Èxit del taller de panellets per a nens

By | Uncategorized @ca | No Comments

Un total de 30 nens han participat avui al taller de panellets organitzat pel Consell d’Eivissa i Pimeef en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor i que s’ha celebrat a l’aula d’Es Graner, del forn tradicional de Can Coves.

El director insular de Turisme, Vicent Torres ‘Benet’, ha agraït als nens i als pares la seva participació al taller: “Creiem que és molt important que els nens coneguin les tradicions d’Eivissa i els seus sabors. Amb aquests tallers volem inspirar també futures vocacions en el món de la cuina, perquè descobrir la gastronomia, vinculada a la cultura i els productes de l’illa, és un dels grans atractius per viatjar a Eivissa tot l’any “.

Segons ha explicat Estela Riera, repostera del forn de Can Coves, “els panellets són un dolç tradicional, que ja es preparaven al segle XVIII i procedeixen de la rebosteria àrab ia Eivissa s’han menjat tot la vida”. Els 30 nens, amb edats d’entre 5 i 12 anys, s’han repartit en quatre grups: “Hem calculat la massa per a 300 panellets i els nens han pogut fer les seves pròpies elaboracions de xocolata, pinyó, coco i els més tradicionals que són els de sucre i ametlla. Estem molt contents amb el resultat, per fer tallers amb nens és molt enriquidor”, ha assegurat Estela Riera.

Per la seva banda, Esther Suárez, repostera de l’obrador de Can Coves, ha treballat amb els nens de 5 i 6 anys: “Ha estat súper divertit. Els més petits m’han ensenyat a mi a fer formes súper originals i han creat els seus propis panellets de coco súper xulos. Són sensacions molt boniques treballar amb ells, com amb els seus pares, que ho passen igual de bé”.

Xicu Planells, també de l’obrador, ha afegit: “En el meu grup hi havia els de 9 i 10 anys i s’han anat molt contents. Hem preparat la recepta tradicional de casa meva i els panellets que més els han agradat són els panellets de xocolata. Ha estat un èxit el taller”.

Per la seva banda, Marga Orell, xef del taller de cuina S’Atmeller, ha explicat que “ha estat un taller molt participatiu. És una experiència molt satisfactòria i veure la cara d’alegria dels nens quan aprenen i gaudeixen. Es algo que t’omple “.

Tots els nens s’han portat a casa una bossa amb les seves panellets, les receptes perquè puguin elaborar-los en les seves cases i també compartir-les amb els seus amics. Tots s’han acomiadat assegurant que els agradaria repetir l’experiència.

L’últim gastroevento en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor és el I Concurs de Mels de les Illes Balears que es celebra el dissabte 24 de desembre a l’hotel Pachá, en col·laboració amb l’Associació d’Apicultors d’Eivissa.

Eivissa, diumenge 11 de novembre de 2018

Més de 70 persones participen a la ruta de l’oli d’Eivissa

By | Uncategorized @ca | No Comments

Més de 70 persones han participat en la ruta de l’oli d’Eivissa, un recorregut a través del temps que s’ha iniciat al trull de Can Pep de Sa Plana i ha continuat a l’almàssera moderna de Sant Joan, on els assistents han pogut tastar oli d’ara fa un any i comparar amb la fresca de la collita actual. El director insular d’Agricultura, Vicent Tur, ha agraït als assistents el seu interès en aquesta activitat, organitzada pel Consell d’Eivissa i Pimeef en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor, i ha destacat que “amb aquesta ruta celebrem que el oli d’Eivissa ja forma part del catàleg d’aliments tradicionals de les Balears. Venim d’una economia de subsistència, en la qual l’oli era un producte bàsic en la forma de vida de l’illa. En l’actualitat s’està produint un oli de primera qualitat i volem agrair el consum d’un producte de la terra, amb el qual a més estem contribuint a conservar el paisatge i el medi ambient d’Eivissa “.

En la visita al trull de Can Pep de Sa Plana també ha participat Mariola Gómez, tècnica del laboratori Unaproliva de Jaén, experta coneixedora de l’oli de l’illa, ja que realitza controls de qualitat en col·laboració amb l’Agrupació de l’Olivar des de fa cinc anys. Mariola Gómez s’ha mostrat molt sorpresa en veure l’antic trull en funcionament: “Jo no he vist cap d’aquestes característiques en funcionament a Espanya. Avui en dia, és una cosa que pots veure en museus, però no en actiu. Estem parlant d’un trull d’època romana, en què pot haver peces del segle I abans de Crist. En concret, té un tipus de premsa que es feia servir del segle I al segle IV després de Crist. És una cosa molt cridaner, i gairebé diria únic a Espanya, veure com es mantenen tan ben conservades almàsseres tan antigues com aquesta a Eivissa “.

Catalina Prats, del trull de Can Pep de Sa Plana, ha donat la benvinguda als participants en la XIII Festa de s’oli i ha explicat que l’última reforma important del trull data de 1.890 i que va ser el seu pare qui va decidir portar endavant aquesta celebració popular: “El volia que no es perdés aquesta festa tan tradicional, que els nens ho visquessin i els joves poguessin també gaudir-lo. A més, hi ha molta gent de l’illa que no ha vist mai com funcionaven aquests trulls antics “.

Entre els assistents a la visita en el marc de les Jornades Eivissa Sabor, alemanys, italians i també residents a Mallorca. Un d’ells, José Andrés Pérez, ha preguntat a Catalina Prats si es podrien organitzar visites familiars des de Mallorca per conèixer el trull, al que ella ha respost que “el meu pare diu que si no ho posem en marxa es perdrà i per això fem aquesta festa, però només un cop a l’any. No podem rebre visites en altres dates “.

Després de l’experiència en el trull, els participants en l’activitat s’han dirigit al trull de Sant Joan, on el president de l’Agrupació de l’Olivar d’Eivissa ha explicat que “l’any passat es van moldre 242 tones d’oli i tota la producció es ven a l’illa”.

Mariola Gómez ha afegit que “després de cinc anys realitzant el control de qualitat de les almàsseres de l’Associació, hem notat una evolució molt positiva en la qualitat dels olis d’Eivissa. Són molt complexos, amb molts matisos i crida molt l’atenció que obres ampolles de l’illa i notes les aromes de romaní, farigola o fonoll. Són olis amb característiques pròpies i diferenciades de qualsevol altre i un nivell molt alt que pot competir amb altres olis a nivell nacional “.

La propera activitat en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor és el taller de rebosteria tradicional adreçat a nens, que se celebrarà el diumenge 11 de novembre a Es Graner de Can Coves.

La campanya de promoció Sabors d’Eivissa torna al Mercat Vell amb l’arribada de creuers durant el mes de novembre

By | Uncategorized @ca | No Comments

Amb l’arribada de creuers al port d’Eivissa durant aquest mes de novembre, s’ha tornat a implantar l’espai promocional de Sabors d’Eivissa al Mercat Vell per oferir als visitants la riquesa de la nostra gastronomia. Així, tornaran a estar presents la degustació de flaó, els vins i les herbes eivissenques, el pa pagès amb oli o la sobrassada. A més, aquesta parada també es converteix en un punt de difusió de la gastronomia d’Eivissa, amb el llistat de restaurants i descripcions de productes locals.

L’ espai promocional es va instal·lar el passat dia 1 de novembre, i tornarà al Mercat Vell els dies 4, 5, 6 i 14 de novembre, de 10.30 a 12 hores del matí. L’activitat s’acompanyarà de ball pagès per mostrar també una part important de la cultura eivissenca. Aquesta és una iniciativa conjunta entre el departament d’Economia, Hisenda, Medi Ambient, Medi Rural i Marí del Consell d’Eivissa i la regidoria de Turisme i Comerç de l’Ajuntament d’Eivissa, amb la col·laboració de la Pimeef

Més de 40 persones assisteixen al taller de formació en sala de les jornades gastronòmiques

By | Uncategorized @ca | No Comments

Més de 40 persones han assistit al IV Taller de Formació en Sala, celebrat al Restaurant Cas Costes, Sant Jordi de ses Salines, en el marc de les Jornades Gastronòmiques de tardor #EivissaSabor18, que organitzen Consell d’Eivissa i PIMEEF Restauració. La vicepresidenta segona del Consell, Marta Díaz, ha destacat que “és important que els ponents siguin de l’illa, ja que coneixen millor que ningú les necessitats que tenim aquí. En definitiva, el nostre objectiu és que l’aprenentatge sigui pràctic i interessant i per al Consell és una satisfacció que aquestes jornades tenguin tanta acceptació”.

La periodista i directora de Gastroactitud Julia Pérez Lozano ha recordat que “a un restaurant tornes si menges bé, però mai hi tornaràs si et tracten malament i això és responsabilitat del cambrer. És molt important que el cambrer conegui els productes, que hagi provat tots els plats del seu menú i que sàpiga explicar als clients la seua oferta gastronòmica, especialment pel que fa a la matèria primera local, els cellers o els olis. És terrible que un cambrer no sàpiga explicar un plat o s’ho inventi. El cambrer és la cara del restaurant i la figura clau en l’èxit del negoci. El client no tornarà a un restaurant on no l’han atès amb educació i amabilitat o on es percep caos i desorganització. Tampoc a un restaurant on el cambrer fa olor de suor, perquè això també transmet la imatge que la cuina no està neta”.

Cristóbal Toledo, director general del grup Nassau, ha explicat que “vaig començar a treballar amb 16 anys a l’Argentina i em sent orgullós de ser cambrer. A Eivissa molts locals cometen l’error que els clients no se sentin benvinguts, i jo crec que cambrers contents fan clients feliços. És una professió molt bonica que et pot portar molt lluny si ets apassionat en el que fas. He arribat a ser director d’una empresa amb 300 empleats i consider que la figura clau dels nostres restaurants és el cambrer: Transmet al client tot el treball de l’equip”. En aquest sentit ha afegit que “l’actitud, saber vendre i afrontar el treball d’una manera positiva és fonamental. No és tan important l’experiència com l’actitud, i això és el que més valorem en la selecció de personal i més del 90% de la nostra plantilla és fixa. L’aprenentatge és part del dia a dia. Quan creus que ho saps tot és quan deixes d’aprendre i aquesta actitud no és bona per al negoci. Per això nosaltres confiam en persones que tenen ganes d’aprendre i de créixer”.

Per la seva banda, Javier Zárate, mànager d’Heart Ibiza, ha explicat que rep més de 3.000 currículums cada any, entre els que selecciona diferents tipus de perfils per al restaurant i el club fins a conformar una plantilla de 60 persones. “En l’entrevista personal pregunt per hobbies i també per coneixements gastronòmics, del tipus de cuina, passant per productes o tècniques. Per descomptat, han de gestionar idiomes. Però el més important és l’actitud i les ganes de treballar. Això no ho pots ensenyar i va amb cada persona. Tenim bons professionals però marca la diferència la persona que gaudeix del seu treball enfront de qui només ve a l’illa a fer la temporada”. Javier Zárate ha subratllat que “els nostres clients paguen molts diners per venir al restaurant i s’han de sentir súper especials. Per això és molt important saber mantenir la calma i gestionar situacions de crisi. Necessitam cambrers que sàpiguen comunicar i vendre”. A preguntes del públic, Javier Zárate ha lamentat que “a les escoles s’ensenyen coses que avui en dia no serveixen per a res i no obstant això falten assignatures sobre productes i coneixements generals sobre gastronomia que avui són imprescindibles per al cambrer”.

Teresa Ferreira, autora del “Manual del camarero”, ha incidit que “el cambrer és la imatge del negoci i si té les ungles brutes o fa olor de suor o de tabac, destrossa el menjar. Un cambrer que treballa a la platja s’ha de canviar diverses vegades de camisa en un servei, si cal. De la mateixa manera, un cambrer amb un perfum fort, pot anul·lar la percepció del menjar. El llenguatge corporal del cambrer i la seva actitud és molt important i no s’ha d’oblidar que el client no vol ser servit, sinó que vol que el cuidin. Per tot això, cal no oblidar problemes personals i deixar de banda les converses privades per ser l’amfitrió del client”. També ha posat l’accent en què “hem de saber disculpar-nos davant un error i prendre’ns una queixa com una oportunitat per millorar i no com una crítica personal. Els clients han de sentir que els entenem i que els donarem una solució. És a dir, el client mai es converteix en un problema quan s’ha queixat”.

En esta jornada, Joan Marí, ingeniero técnico de la Agrupación del Olivar explicó que desde la marca Aceite de E “estamos trabajando para catalogar el aceite de Eivissa como producto tradicional de las Islas Baleares”. Además ha asegurado que “los aceites que se producen en Ibiza aportan valor añadido a la oferta gastronómica” y consideró muy positivo que, por primera vez, los restaurantes que participan en las Jornadas Gastronómicas de otoño ofrezcan cata de aceites de la manzana en la tabla.

Además, Vicente Tur, maître del restaurante Can Berri Vell y profesor de Restauración del SOIB ha animado a todos los presentes a explicar a sus clientes las características de los vinos de la tierra, como un elemento diferencial de la gastronomía autóctona, y ha presentado vinos de las diferentes bodegas: “Debemos estimar todos a esta isla y vender nuestro producto, porque tenemos vinos fantásticos de los que nos podemos sentir orgullosos”. En la misma línea, Stella González, de Can Rich, ha recordado que las bodegas locales no tienen nada que envidiar a las peninsulares y, de hecho, recogen premios nacionales e internacionales.

En el marco de las Jornadas Gastronómicas de otoño, el sábado 3 de noviembre se celebra la ruta entre las almazaras de Can Pep de sa Plana y de Sant Joan, en colaboración con la Agrupación del Olivar de Eivissa.

Eivissa, 30 de octubre de 2018

55 persones participen en la visita al celler de Ibizkus en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor

By | Uncategorized @ca | No Comments

55 persones han participat aquesta tarda en la visita al celler Ibizkus, en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor, que organitzen el Consell i Pimeef. El director insular de Turisme, Vicente Torres ‘Benet’, ha celebrat el gran acolliment que ha tingut aquesta segona visita en la qual han participat persones de diferents nacionalitats (anglesos i alemanys); de diferents punts d’Espanya i també eivissencs interessats a conèixer més en profunditat el treball actual i els projectes de futur del celler Ibizkus.

“Per als eivissencos és un record d’infància el dia en què es feia el vi a les nostres cases i, de fet, sabem que la producció de vi a la illa es remunta als nostres ancestres. Avui dia hem de celebrar que tenim produccions de gran qualitat que representen la tradició i també el futur d’Eivissa com a destinació turística gastronòmica”, ha assenyalat el director insular.

David Lorenzo, director tècnic i enólogo de Ibizkus, ha explicat que en la collita 2018 s’han recollit 110 tones de raïm, de 83 parcel·les diferents de tota l’illa, de les quals un 80% corresponen a la varietat monastrell.

“L’important per a mi és que s’ha mantingut una genètica particular a la illa. Aquí parlem de monastrell com una varietat local, però hi ha moltes diferències si el raïm procedeix de Santa Gertrudis; de Sant Mateu, Sant Rafel, Sant Llorenç, Sant Josep, Sant Agustí o Cala Llonga, entre unes altres. No totes maduren al mateix temps, no tenen el mateix clima, condicions o grossor de la pell. La nostra obsessió és trobar la peculiaritat que té cada raïm segons la seva procedència”, ha subratllat el enólogo.

Els assistents a la visita han pogut catar tant va venir embotellat, com a sucs de la nova collita que encara estan en procés d’elaboració, de les diferents zones de la illa. “Tot el procés productiu està concebut per tocar el mínim el raïm”, segons David Lorenzo.

Per la seva banda Antonio Sánchez, gerent de Ibizkus, ha destacat que “les noves instal·lacions del celler en la carretera de Santa Eulària obren les seves portes perquè tothom pugui venir a gaudir del vi, tant els turistes com els residents i, sobretot, que la gent d’aquí conegui el vi que es produeix amb els raïms de la seva illa. Volem que Ibizkus representi a Eivissa”.

Les jornades gastronòmiques Eivissa Sabor, en les quals participen 38 restaurants de la illa amb menús i tapes, també inclouen altres esdeveniments com una ruta entre el trull antic de Ca Pep de Sa Plana i la almazara moderna de Sant Joan

el dia 3 de novembre; un taller de rebosteria tradicional per a nens en És Graner de Ca Coves l’11 de novembre i el primer concurs de mels d’Illes Balears, el 24 de novembre.

A més, se celebrarà l’IV taller de formació en Sala en el restaurant Cas Costas, el dilluns 29 d’octubre.
En tots els casos es tracta d’activitats gratuïtes dirigides a tots els públics, que requereixen inscripció prèvia en el correu ibizasabor@gmail.com o a través del telèfon 626 90 47 28. Els menús i tapes dels restaurants que participen en les jornades i els gastroeventos es poden consultar a través de les pàgines web www.ibiza.travel i www.ibizasabor.es

Sabors d’Eivissa estarà present a la Fira de la Sal amb un taller, degustacions i showcooking

By | Uncategorized @ca | No Comments

Sabors d’Eivissa estarà present a la tercera edició de la Fira de la Sal en la seua vessant gastronòmica, tractant-se la sal d’un condiment tan important per a Eivissa durant la seua història.

Així, dissabte a les 18 hores, després de la Salpassa, el ritus tradicional de benedicció de la sal a les cases, es farà un taller demostratiu de salat de productes tradicionals d’Eivissa: olives, ossos de porc i peix. De les olives s’utilitzaran les dues varietats autòctones d’Eivissa: la pagesa d’Eivissa i l’ullastre, aquesta última exclusivament dedicada al salat i que només es localitza al sud de l’illa.

Posteriorment a les 20 hores, hi haurà una degustació d’ossos amb col amb els ingredients originals i més excel·lents de la tardor d’Eivissa: la sobrassada, el botifarró i les varietats tradicionals de col pagesa i patata vermella d’Eivissa

El diumenge de 10 a 12 hores tindrà lloc un show-cooking saliner amb el següent programa:
– La cocció amb sal. Peix a la sal i més a càrrec de Joan Marí, del Restaurant Tropicana.
– Fusió cuina eivissenca i japonesa. Ensalada de crostes i Niguiris elaborats amb peix de l’lla curat amb sal, a càrrec dels cuiners del Restaurant Umami.
-Cocktails saliners amb aigua de mar, preparats per Carlos Martínez, barman guardonat amb premis nacionals.
Totes les activitats es desenvoluparan a la plaça de Sant Jordi.

60 persones participen en la visita al celler Can Rich en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor

By | Uncategorized @ca | No Comments

60 persones han participat aquest matí en la visita al celler Can Rich, en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor, que organitzen el Consell Insular i Pimeef. El director insular de Turisme, Vicente Torres ‘Benet’, ha celebrat la gran acollida que ha tingut la visita i ha destacat que “el nostre objectiu és posar en valor la producció de vi d’Eivissa, que cada vegada és més important en qualitat i quantitat i de fet ja collita premis nacionals i internacionals”.

En aquest sentit, ha afegit que “en aquesta visita tenim un grup nombrós de persones que estaven de vacances a l’illa i han aprofitat el programa d’esdeveniments d’Eivissa Sabor per conèixer millor la nostra gastronomia, productes i tradicions. Des del Consell estam apostant de forma continuada per la promoció d’Eivissa com a destinació turística i gastronòmic tot l’any i aquest és el gran objectiu d’aquestes jornades”.

En la mateixa línia, Stella González, de Can Rich, ha subratllat que “no hem d’oblidar mai que gastronomia és menjar i beguda. Els vins de la terra d’Eivissa són fabulosos i es poden comparar amb vins de la península i d’Europa. Què millor que maridar un peix d’Eivissa amb un vi de la terra o un corder autòcton amb un negre local. I ara que s’atraca el Nadal, per què consumir productes de fora si aquí tenim fantàstics escumosos. Hem d’estar orgullosos dels nostres productes i la nostra gastronomia i ho podem dir amb el cap ben alt”.

Durant la visita, Stella González ha explicat la història de la finca i com van començar a fer vi: “Aquest no és un projecte empresarial, sinó un projecte emocional. La nostra idea en un principi era plantar perquè la gent de l’illa fes el seu propi vi, però després ens vam embolicar la manta al cap i al any 2000 vam fer la primera verema”.

El celler eivissenc presumeix avui de tres vins amb premis internacionals. Segons ha explicat Stella González, “tenim l’Ereso, un blanc fermentat en bóta de la varietat malvasia, que va guanyar el gran or en el concurs internacional de vins ecològics de Còrdova. Un altre dels premiats és el Lausos, negre de 2015 Cabernet Sauvignon i Merlot, que va obtenir l’Or en el concurs internacional de vins de Còrdova. Un altre dels premiats és el negre Selecció 2014, també Cabernet Sauvignon i Merlot amb 9 mesos en bóta de roure francès, que no té res a envejar a altres de fora de l’illa i va obtenir la medalla de plata al concurs internacional Vinum Nature de Barcelona”.

El proper divendres 26 d’octubre està programada la segona visita a un celler, en aquest cas a Ibizkus. Les jornades gastronòmiques Eivissa Sabor, en què participen 38 restaurants de l’illa amb menús i tapes, també inclouen altres esdeveniments com una ruta entre el trull antic de Can Pep de sa Plana i el trull modern de Sant
Joan el dia 3 de novembre; un taller de rebosteria tradicional per a nens a Can Coves el 11 de novembre i el primer concurs de mels de les Illes Balears, el 24 de novembre.

A més, se celebrarà el IV Taller de Formació en Sala al restaurant Cas Costes, el dilluns 29 d’octubre. En tots els casos es tracta d’activitats gratuïtes adreçades a tots els públics, que requereixen inscripció prèvia al correu ibizasabor@gmail.com o mitjançant el telèfon 626 90 47 28. Els menús i tapes dels restaurants que participen en les jornades i els gastroevents es poden consultar a través de les pàgines web www.ibiza.travel i www.ibizasabor.es.

 

Consell d’Eivissa i PIMEEF organitzen les VIII Jornades Gastronòmiques de tardor, amb les matances com a grans protagonistes

By | Uncategorized @ca | No Comments

El director insular de Turisme del Consell d’Eivissa, Vicent Torres Ferrer i el president de PIMEEF Restauració, Joan Riera, han presentat avui les VIII Jornades Gastronòmiques de tardor #EivissaSabor18 #IbizaSabor18 que, amb el lema És temps de matances, se celebren des del 15 de octubre al 2 de desembre amb les tradicions vinculades a les matances, els seus productes i plats emblemàtics com a protagonistes. En el certamen gastronòmic de referència a l’illa d’Eivissa es podran degustar menús a 25 euros i tapes a 6 euros. L’oferta dels 38 restaurants que hi participen, juntament amb les activitats paral·leles i gratuïtes, converteixen la gastronomia d’Eivissa en una gran festa on es comparteixen sabors, tradicions, cultura i emocions.

El director insular de Turisme ha destacat l’estudi que recull més de 900.000 opinions sobre Eivissa publicades a Internet “on es destaca que la gastronomia és un dels aspectes més ben valorats de l’illa, per sobre de llocs com el País Basc, una destinació gastronòmica d’excel·lència”. Segons l’opinió del director de Turisme, “això demostra que s’està fent una tasca molt important des dels restaurants i també des de les confraries, els productors d’oli, els apicultors o les bodegues. Des de tots els sectors s’està fent una gran feina per posar en valor els productes autòctons i la nostra gastronomia”.

El president de PIMEEF Restauració, Joan Riera, ha afegit que “celebram l’octava edició d’aquestes jornades amb les que es realitza un enorme esforç per promocionar la nostra cuina. La tardor és el millor moment per posar en valor els nostres productes i les nostres receptes amb l’objectiu que siguin més conegudes dins i fora de l’illa, cosa que s’està aconseguint en els últims anys gràcies a l’impuls de les jornades Eivissa Sabor “.

En aquest sentit, el director insular de Turisme ha destacat que “és la primera vegada que tots els restaurants oferiran amb el menú un tast d’olis a la taula sense cost extra. Sabem que aquest any la producció d’oli disminuirà en quantitat, però la qualitat serà excel·lent. Creim que és un valor de la nostra gastronomia que apreciaran els visitants i també els residents “.

L’enginyer tècnic de l’Agrupació de l’Olivar D’Eivissa, Joan Marí, ha explicat als restauradors les característiques de les quatre marques que ofereixen oli i suggeriments sobre com presentar-lo als comensals, perquè puguin gaudir el seu sabor. Les quatre marques que ofereixen oli gratuït per a les cates són Oliada, Joan Benet, Can Miquel Guasch i Can Andreu.

Entre els gastroesdeveniments d’aquestes jornades s’inclou un viatge des del trull antic de Can Pep de sa Plana, on es manté viva l’herència cultural i les tradicions, fins a l’almàssera moderna de Sant Joan. Serà el dissabte 3 de novembre, en col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Vegetal i Sanitària de l’Olivar d’Eivissa.

Entre les novetats de l’octava edició, la celebració del “I Concurs de Mels de les Illes Balears”, en col·laboració amb l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, el dia 24 de novembre.

També se celebrarà un Taller de formació en sala dirigit a professionals (29 d’octubre) i un altre d’elaboració de panellets per a boixos i boixes (11 de novembre), a més de visites als cellers de Can Rich (20 d’octubre) i Ibizkus ( 26 d’octubre).

Tots els productes de temporada, juntament amb el peix i l’horta, brinden l’oportunitat de gaudir d’una tardor plena de sabor, amb la possibilitat de degustar plats tradicionals i també les versions més innovadores, acompanyades sempre dels vins dels cellers de la terra i els licors autòctons.

Així mateix, es promocionen altres esdeveniments gastronòmics a l’illa com la Fira de la Sal o la del Calamar. A més, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura del Consell en cada edició d’aquestes jornades s’actualitza i potencia la informació d’Indicacions Geogràfiques Protegides i les marques sectorials de garantia, en un suport continuat als productors de l’illa. Finalment, s’inclouen dos receptes tradicionals i típiques d’aquestes dates: L’arròs de matances i els panellets.

Gaudeix la tardor a Eivissa: Coneix la història culinària de l’illa i assaboreix una destinació gastronòmica única.
#EivissaSabor18 #IbizaSabor18

Eivissa, 10 d’octubre de 2018