Lliurament de la cistella de productes d’Eivissa a la guanyadora del concurs ‘Sabors d’Eivissa’

By | Uncategorized @ca | No Comments

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, ha fet entrega a na Natàlia Garcia de la cistella de productes d’Eivissa que ha obtingut per guanyar el concurs a la xarxa social Facebook de Sabors d’Eivissa que consistia a respondre a la pregunta: “Amb quin dels nostres productes tradicionals es pot elaborar l’ensalada pagesa?”.

Dins de la campanya de promoció dels productes de temporada de l’horta d’Eivissa, Sabors d’Eivissa va llançar al juliol una campanya online a través de Facebook per a donar a conèixer els productes estrella de l’horta d’estiu: la patata vermella d’Eivissa i la síndria, així com les varietats tradicionals de pebrera blanca, ceba vermella, meló eriçó i tomata de penjar. El concurs va ser respost per un total de 146 comentaris entre els quals es va sortejar el lot. La resposta correcta guanyadora va ser la de Natàlia García Marí.

Justament l’ensalada pagesa és el plat d’estiu que combina les varietats tradicionals de patata vermella (bullida amb pell), pebrera blanca i ceba vermella, encara que ja és difícil trobar aquests ingredients en els plats elaborats per particulars i restaurants, que utilitzen varietats comercials. La recuperació dels ingredients originals és també la recuperació del sabor original i de la tradició.

Aquestes varietats tradicionals eren els ingredients originals de la nostra gastronomia d’estiu i poc a poc s’han substituït per varietats comercials. Per facilitar el seu reconeixement des de l’any 2018 es va incorporar l’etiquetatge d’aquestes varietats sota la marca Sabors d’Eivissa en col·laboració amb el Grup Leader.

El premi és un lot amb el millor de la nostra terra: vi de la Terra Eivissa, rosat, blanc i negre, herbes eivissenques, oli d’Eivissa, sobrassada, ametlles i farina de garrova, i no podien faltar els protagonistes del concurs: la patata vermella de la varietat Desirée, la xíndria i les varietats tradicionals de pebrera blanca, ceba vermella, meló eriçó i tomata de penjar.

 

Sabors i tradició a Sa Berenada amb més de 450 quilos de xíndries “Sabors d’Eivissa”

By | Uncategorized @ca | No Comments

El Consell Insular d’Eivissa, a través de “Sabors d’Eivissa” participa enguany a la tradicional Berenada dins del programa de les Festes de la Terra organitzat per l’Ajuntament d’Eivissa, aportant les xíndries que protagonitzen aquest acte. Seran prop de 45 xíndries, uns 450 quilos d’aquesta refrescant fruita, que ara està al seu punt de dolçor i cruixent. “Sabors d’Eivissa” treballa pel foment i reconeixement de les varietats agrícoles eivissenques, com ara la xíndria, fruita estrella de l’estiu a la nostra illa.

Com mana la tradició, cada 8 d’agost festivitat de Sant Ciriac, patró d’Eivissa, en commemoració de la conquesta catalana de l’any 1235, es celebra “sa berenada”, un berenar popular a la zona de Puig des Molins, concretament al canal d’en Fèlix, a la vora de la mar, al lloc on les tropes de la corona catalana-aragonesa varen desembarcar. Durant la tarda, la gent portava la seva truita, pa i xíndria que acabava sent protagonista d’una guerra de xíndries que finalitzava amb un bany al mar.

 

 

Taller de gelat artesanal amb fruites de temporada al Mercat de Sant Josep de Sa Talaia

By | Uncategorized @ca | No Comments

El departament de Medi Rural del Consell Insular d’Eivissa oferirà demà dissabte 27 de juliol a les 11 hores un taller de gelats artesanals amb les fruites estrella de l’estiu: la síndria i el meló eriçó d’Eivissa, a càrrec de la cuinera Marga Orell, qui emprarà una gelatera tradicional, que consisteix en un recipient de fusta que s’omple de gel i sal i que va refredant poc a poc un triturat de fruita. A més, amb el meló eriçó, es prepararà una sopa freda amb menta.

La síndria ratllada d’Eivissa es caracteritza per la seva gran dolçor, carn vermella i, al contrari de les tendències comercials, amb llavors que milloren la seva textura cruixent. El seu elevat contingut en aigua la converteix en la fruita més hidratant de l’estiu.

Per la seva banda el meló tradicional eivissenc, la varietat eriçó degut a la seva semblança amb la forma de la closca d’un bogamarí, es caracteritza per un gran dolçor i aroma i per una textura que es desfà a la boca. La seva maduració és molt ràpida, fet que va provocar que es substituís per varietats de més fàcil conservació.

Des del departament de Medi Rural del Consell Insular d’Eivissa apunten a aquest taller com “una oportunitat per conèixer la nostra gastronomia tradicional i recuperar sabors que s’havien perdut en haver estat substituïdes les varietats originals per noves comercials. Per això les tradicionals es poden reconèixer al mercat gràcies a l’etiquetatge de les varietats tradicionals d’horta amb el segell Sabors d’Eivissa”.

Taller de cuinat i flaó per apassionats, dins de les Jornades Gastronòmiques Eivissa Sabor

By | Uncategorized @ca | No Comments

Ni el vent, ni el fred ni la pluja han desanimat els 40 entusiastes de la cuina tradicional d’Eivissa que han participat aquest matí al taller d’elaboració de cuinat i flaó, que s’ha celebrat a la finca de Can Musón, en el marc de les jornades gastronòmiques de primavera Eivissa Sabor, que organitzen el Consell d’Eivissa i PIMEEF.

El director insular de Turisme, Vicent Torres ‘Benet’, ha donat la benvinguda als participants i ha destacat que “hem triat dos plats molt emblemàtics d’aquestes dates per a aquest taller i també un entorn rural on s’aposta pel producte local. Creiem que és un taller molt profitós, en què ha participat públic local, però també visitants que cada vegada estan més interessats en la nostra gastronomia, les nostres receptes i els nostres productes”.

El taller s’ha celebrat a la finca i granja ecològica de Can Muson, Premi de Turisme 2017 a la millor iniciativa de responsabilitat social, on Maria Marí Colomar ha explicat als participants l’elaboració de les dues receptes, en què s’ha utilitzat el producte de la pròpia finca.

“El cuinat és un plat que feien els nostres rebesavis i és molt important fomentar la cultura eivissenca. La verdura és tota nostra i també li hem posat bleda i espinacs. A mi em sembla que em surt molt bo. El meu secret és que tingui molta fava pelada perquè estigui molt lligat. No és una verdura bullida. Fins que no es desfà la fava no està fet el cuinat, perquè no pot estar aigualit”, ha explicat la propietària de la finca.

Al costat d’ella, Maria Mari Torres, propietària de la granja Sa Posta d’ous ecològics a Sant Josep, els ha explicat la recepta del flaó on la clau és “un bon formatge fresc, que en aquest cas era de les cabres de la finca de Can Muson. La base principal és que el producte sigui fresc. A més hem utilitzat 350 grams de formatge, 4 ous, 300 de sucre i menta. I en aquest cas, en comptes de ficar el pastís al forn mitja hora a 180 graus, ha anat al forn tradicional de llenya que li dóna un toc especial, que ens recorda els flaons antics”.

Entre les participants, Catalina Riera de Ca n’Alfredo, que ha preparat flaó. També Antonia Ribas, que ha dit que “és una experiència molt interessant perquè m’ha recordat els plats que preparava amb la meva mare quan era petita. És molt important aprendre les receptes i les tradicions perquè no es perdin”. Una de les més joves, Carla Franch, de 20 anys, ha assegurat que “m’ha agradat molt i m’ho he passat molt bé i crec que és molt important mantenir les tradicions i m’agradaria poder ensenyar aquestes receptes algun dia als meus fills”.

L’experiència s’ha completat amb una visita a la granja i una degustació de producte local.

Les jornades gastronòmiques de primavera, organitzades pel Consell d’Eivissa i PIMEEF continuen fins al 31 de maig a 38 restaurants de l’illa.

 

 

Alumnes del Col·legi Sant Antoni entrevisten els xefs Susi Díaz i Paco Torreblanca

By | Uncategorized @ca | No Comments
Una vintena d’alumnes d’infantil i primària del CEIP Sant Antoni han rebut aquest matí en la seua classe la visita de Susi Díaz i Paco Torreblanca, dos de les estrelles que van participar al IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània. Els petits havien preparat un treball especial sobre els xefs convidats al Fòrum i un regal molt especial per a cada un d’ells, que no van poder lliurar a Susi Díaz i Paco Torreblanca, en no coincidir l’arribada dels seus vols amb la visita dels nens al Fòrum.
No obstant això, els xefs no han volgut perdre l’oportunitat de trobar-se amb ells. A les 11.30 del matí, Susi Díaz i Paco Torreblanca ja estaven asseguts en una rotllana amb els alumnes i la seua professora, Leo Roman, qui els convidava a fer les preguntes que havien preparat per a ells. Sara i Isabel li van preguntar a la xef de La Finca de Elche des de quan estava cuinant, al que ella va respondre que “des de petitona, però com a professional porto 25 anys”. Mireia li va preguntar si li agrada més cuinar o menjar i la resposta va ser: “M’agrada molt menjar, però amb el que més gaudeix és cuinant i veient la cara de felicitat de la gent”.
Toni i Marc van voler saber quin és el seu plat preferit: “M’encanta el peix tan fantàstic que tenim al Mediterrani i sobretot les verdures. Som molt verd “.
Axel i Adrià s’han interessat per si sap fer esferificacions, al que ella ha respost que “sí, però no les tenc en la meua carta”, al que ha afegit un reconeixement a la importància de Ferran Adrià i El Bulli per a la cuina espanyola, juntament amb l’Oriol, Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch, l’equip del restaurant Disfrutar, del que l’últim també va estar en el Fòrum i va rebre el regal dels nens.
La mateixa pregunta també la hi van fer a Paco Torreblanca, qui els va explicar que “jo també sé fer esferificacions, però habitualment faig unes boletes de vidre que són diferents”. El millor pastisser del món els ha explicat que és molt feliç amb la seua feina i també que “el meu postres preferit sense les milfulls, però no molt dolços, perquè no m’agraden les coses massa dolces”. A més, ha convidat els petits a menjar de tot i a gaudir, però els ha recordat la importància de rentar-se les dents sempre després de menjar postres “.
Tots dos els han explicat als nens que els encanta Eivissa i que viatgen a l’illa varies vegades a l’any i han rebut amb il·lusió les gorres de xef, a manera d’escultura, que havien creat per a ells. Susi els ha dit que posarà el seu en el lloc més destacat de la seua cuina i Paco Torreblanca els ha assegurat que sempre l’acompanyarà en el lloc on treballa i desenvolupa noves idees.
Susi Díaz ha escrit en el quadern especial sobre el Fòrum que han preparat els nens: “Gràcies de cor per fer-me sentir tantes coses polides”. Després de respondre a totes les seues preguntes, han dinat amb els nens a la classe, en la porta es pot llegir: “En aquesta cuina passen coses màgiques”.
El Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, organitzat pel Consell d’Eivissa i PIMEEF s’ha convertit, segons la professora Leo Román, “en una experiència que ells no van a oblidar i nosaltres tampoc”.

Ple al IV Fòrum Professional de Gastronomia de la Mediterrània amb la presència de més de 700 persones

By | Uncategorized @ca | No Comments

La IV edició del Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, celebrat aquest dilluns a l’hotel rural Casa Maca, d’Eivissa, ha registrat un ple absolut pràcticament al llarg de tot l’esdeveniment. La jornada, organitzada pel Consell Insular, ha estat plena de picades d’ullet a la gastronomia i al producte de l’illa, amb versions sorprenents de receptes de l’illa creades per alguns dels xef més prestigiosos del nostre país i també per cuiners de restaurants de tot Balears.

Al costat de Elena Arzak han passat pel fòrum Eduard Xatruch i Nil Dulcet (Disfrutar, Barcelona, tres estrelles Michelin), Fina Puigdevall i Martina Puigvert (Les Cols, Olot, dues estrelles Michelin), Óscar Calleja (Annua, Sant Vicente de la Barquera , dues estrelles Michelin), Susi Díaz (La Finca, Elx, una estrella Michelin), el mestre pastisser Paco Torreblanca i Rafael Zafra (Heart Eivissa i Disfrutar Barcelona).

Després de la inauguració a càrrec del director insular de Turisme, Vicent Torres, ‘Benet’, i del president de Pimeef Restauració, Joan Riera, han participat la mallorquina Marta Rosselló (Sal de Cocó) i la menorquina Teresa Montesinos (Passió Mediterrània), que han treballat amb peixos de descart i han versionat plats de l’illa, com la ‘burrida de rajada’. De Formentera ha arribat Johnny Yern (Es Molí de Sal), que ha desenvolupat una tradicional amanida pagesa i el plat estrella del seu restaurant: llagosta amb ous fregits, que el públic també ha pogut degustar.

A ells s’han sumat nombrosos xef d’Eivissa. Joan Escandell, del restaurant 2000 de Benirràs, ha explicat com seca el peix i ha realitzat un guisat tradicional amb aquest producte, i Óscar Molina, de La Gaia, ha preparat una versió contemporània de l’amanida de ‘crostes’ i del pa amb xocolata.

A continuació, Gonzalo Aragüez de Sa Brisa, que ha estat acompanyat per la veïna de Sant Mateu Antonia Torres, han cuinat una versió tradicional i una altra innovadora del ‘sofrit pagès’, igual que José Miguel Bonet i la seva mare, Antonia Cardona, que han fet el mateix amb el ‘cuinat’ de Setmana Santa.

En el següent bloc diversos xef han homenatjat a través de la cuina als quatre béns que formen part d’Eivissa Patrimoni de la Humanitat. L’arquitecta Silvia Sánchez (La Arquiteca) ha realitzat una maqueta del Puig de Vila i les muralles, que El xef Íñigo Rodríguez (Grup Pachá) ha omplert d’elaboracions perquè el públic les degustés. Els ha donat suport el jove eivissenc de MASTERCHEF Junior, Jaime Pérez. Bruno Hernández, xef de Can Berri Vell, ha preparat un plat inspirat en el poblat fenici de sa Caleta; Mathieu Savariaud, d’Es Terral, ha imaginat una recepta vinculada a la deessa Tanit i a la necròpolis de Puig des Molins, i David Grussaute, de Unic, ha cuinat un plat amb gust de posidònia.

La jornada del matí ha acabat amb una de les ponències més destacades, la d’Eduard Xatruch i Nil Dulcet, que han realitzat un compendi de plats d’alta cuina creativa amb la gamba vermella com a protagonista.

La jornada ha tingut la visita especial d’una aula d’infantil del CEIP Sant Antoni, els escolars han ofert com a regal als ponents un barret de xef realitzat per ells.

A la mitja part, el restaurant de l’hotel Casa Maca, amb el seu xef Álvaro Ospina al capdavant, ha ofert una degustació de Brasa amb productes d’Eivissa. Ha estat el moment en què els assistents també han pogut gaudir del mercat de productors que s’ha instal·lat al costat del escenari, a l’antiga era que hi ha als jardins de l’establiment.

Ja a la tarda, ha estat el torn de Rafael Zabra, xef del restaurant Heart Eivissa i amb un altre restaurant a Barcelona (Disfrutar), que ha realitzat una selecció de plats inspirats en el mar d’Eivissa i dels béns Patrimoni de la Humanitat.

A continuació, el mestre reboster Paco Torreblanca, un dels més aclamats i prestigiosos del món, ha preparat un sorprenent pastís de formatge inspirada en el ‘flaó’, que ha sorprès extraordinàriament als assistents, ja que a més han tingut l’oportunitat de provar-la.

La alacantina Susi Díaz, xef de La Finca, a Elx, ha preparat una versió del ‘guisat de peix’ que també ha impactat per la seva originalitat i cridaner emplatat. Per explicar les varietats més habituals que s’utilitzen a l’illa per aquest plat, l’ha acompanyat el patró major de la Confraria de Pescadors d’Eivissa, Toni Tur, ‘Blai’.

Óscar Calleja, de Annua, ha fet una demostració d’alta cuina amb conserves i a més li ha donat un pas més enllà al ‘bullit de peix’, donant-li un estil cantàbric . Com a contrast, Catalina Riera, de Ca n’Alfredo ha preparat la versió clàssica.

La penúltima ponència l’han ofert Fina Puigdevall i Martina Puigvert, mare i filla, al capdavant de Les Cols, a Olot (Girona). Han sorprès amb el plat ‘farinetes de fajol’ i la seva particular versió de la ‘greixonera’. En aquest moment, Lina Prats, d’Es Rebost de Can Prats, ha pujat a l’escenari per explicar com s’elabora la versió tradicional.

Finalment, Elena Arzak ha cuinat amb productes d’Eivissa com el mer o la llagosta, i ha realitzat una interessant ponència sobre el rebost marí i la sostenibilitat de la Mediterrània.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sant Antoni acull la tercera edició de la Fira Gastronòmica de la Llagosta, la Gamba i el Peix d’Eivissa

By | Uncategorized @ca | No Comments

Sant Antoni de Portmany acull la tercera edició de la fira gastronòmica de la Llagosta, la Gamba i el Peix d’Eivissa, ja consolidada després de l’acollida de les primeres edicions. Es tracta de l’única fira del litoral mediterrani espanyol dedicada a la llagosta, i la segona d’Espanya, després de la fira de A Guarda a Galícia. Està organitzada per l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, les confraries de pescadors de Sant Antoni i d’Eivissa i el Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa, amb la col·laboració de l’Associació Artesanal de Portmany, Autoritat Portuària de Balears, Capitán Nemo, Aquarium Cap Blanc i Can Fred.

Els protagonistes són la llagosta i els peixos forts com la roja, la círvia o el déntol, pescats a poca fondària per petites barques amb arts tradicionals com el palangró (palangrillo) i el tresmall (tresmallo). Espècies de gran tradició pesquera a Eivissa molt preuades en plats com el bullit de peix, el guisat de peix o l’arròs amb llagosta. L’arribada d’embarcacions de gran potència d’arrossegament a finals del s. XX que podien treballar a gran fondària va incorporar a la cuina eivissenca la gamba vermella, pescada a 600 m, mentre que l’escamarlà, capturat en els mateixos caladors, continua com un gran desconegut i es comercialitza fora d’Eivissa.

L’etiquetatge individual de la llagosta i el peix fort d’Eivissa ¿ la sostenibilitat com a aposta de futur
Els recursos pesquers d’Eivissa són limitats i actualment la demanda de les espècies més preuades és superior a les possibilitats dels caladors. Les confraries de Sant Antoni i Eivissa etiqueten individualment els exemplars de llagosta i peix fort capturats per la seua flota sota el doble etiquetatge de PEIX NOSTRUM, marca pròpia dels pescadors, i SABORS D’EIVISSA, gestionada pel Consell d’Eivissa. Així es garanteix l’origen, la frescor, la captura controlada i el compromís amb una pesca sostenible.

Activitats
La fira vol donar a conèixer els productes estrella de les nostres costes i la seua gastronomia d’una forma lúdica i didàctica. Els ingredients: els pescadors, l’excel·lència dels productes frescos i la seua gastronomia, arrelada en la tradició i oberta a l’imaginació de les noves tendències. La millor manera de descobrir-ho, tastar-ho: seran el gran atractiu la degustació de tapes i l’arrossada popular de llagosta i marisc. A més, cuiners mostraran la preparació de plats en el show cooking, com era un antic viver de llagostes, amb la visita a sa cova de ses Llagostes, la feina dels artesans a la mostra d’artesania tradicional i, per als més petits, tallers infantils sobre la pesca.

Degustació de tapes: amb la base dels peixos i mariscs d’Eivissa 8 restaurants, dos food trucks, juntament amb les confraries de pescadors de Sant Antoni i d’Eivissa donaran a degustar tapes populars a 5 € en un exercici de recuperació de receptes tradicionals i de reinterpretació per part de xefs innovadors. I com no podia ser d’altra manera, es maridaran amb els vins de la Terra d’Eivissa que presentaran la nova anyada.
El toc dolç amb cor el donarà Aspanadif amb elaborats a base de garrova i ametlla d’Eivissa, el Forn can Coves i Dulces con Sabor.
L’arròs amb llagosta, per evitar les aglomeracions de darrera hora, es començarà a servir a partir de les 12 a un preu de 15 €.
La música afrocolombiana de Macumbia donarà el ritme a partir de les 16:00.

Mostra culinària ¿ Show cooking i Certamen culinari. Cuiners estrella per a productes estrella.
A l’escenari des de les 11.30 fins a les 13.30. Entre ells hi comptam grans xefs d’Eivissa compromesos amb el peix de l’illa, com Pere Tur de sa Nansa, reconegut com un dels millors cuiners d’Europa de tradició i producte, Gonzalo Aragüez, del gastrobar sa Brisa, amb un nou local a Madrid que es proveeix directament de productes d’Eivissa, entre els quals la llagosta, i Raúl Villar, xef i professor de l’IES sa Serra. Com a xef convidat comptarem amb Miquel Sánchez del restaurant Smoix de Ciutadella, Menorca, cuiner de l’any dels premis gastronòmics 2017 a Menorca, i gran apassionat dels productes de la terra i de la mar.
Després del showcooking se celebrarà el certamen culinari amb el premi a la millor tapa i al millor arròs de llagosta, que serà lliurat per Miquel Calent, cuiner del programa d’IB3 “Fred i Calent”.

PROGRAMA
11.00 h Inauguració i ballada pagesa amb la Colla Brisa de Portmany.

11.15 h Lliurament del premi al millor dibuix infantil de la fira de la llagosta 2018.

11.30 – 14.30 h Show cooking

11.30 – 12.00 h El secret d’un arròs a banda amb llagosta. Pere Tur Sa Nansa. Eivissa.

12.00 – 12.30 h Cuina entre dos Mars, del Cantàbric al Mediterrani. Raúl Villar, IES Sa Serra, Sant Antoni de Portmany.

12.30 – 13.00 h La llagosta viatgera: d’Eivissa a Madrid. Gonzalo Aragüez, Sa Brisa. Eivissa ¿ Madrid.

13.00 – 13.30 h La nova cuina de Menorca: raviolis d’escamarlà. Miquel Sánchez, Smoix, Ciutadella, Menorca.

13.30 – 14.00 h Premi a la millor tapa. Premi al millor arròs amb llagosta.

16.00 h Concert de música agrocolombiana amb Macumbia

Tapes:
El Barco – Talamanca
Mix de calamar, gamba i gerret a la brasa

El Gallo Viejo – Port des Torrent
Frita de calamar
Gambes saltejades

Sa Nansa – Eivissa
Arròs i Fideuà amb sèpia i gamba eivissenca

Cana Sofia – Cala Vedella
Cruixent d’arròs a banda amb sèpia i gambes
Canaló de gerret i calçot torrat, torrada de pa d’all i romescu
Pilotes mar i montanya de sèpia amb gambes i ventall ibèric

Can Domingo – Sant Josep
Ravioli farcits de gamba eivissenca en el seu suc amb crema de pèsols i estragó

Can Xarc – Santa Eulària
Truita de gamba eivissenca
Amanida pagesa mar i muntanya

Mar y Tierra – Santa Eulària
Truites vorejades amb pols de gambes, farcides amb un parmentier de rajada i patata vermella eivissenca i maionesa de bisque de gambes.
Gnocchi a la romana amb ragú de maire i gambes al forn.

Umami – Sant Jordi
“Yakisoba” de calamar, sèpia i gambossi
La “croquetumami” que volia ser “takoyaki”

Dulces con Sabor – Sant Antoni
Llonguet pagès de frita de polp
Tarta de pastanaga amb ametlla eivissenca garrapinyada

El Catering francés – Food Truck
Burritos francesos de peixos de l’illa
Xurros de farina de garrova i xocolata

Camàlic Food Truck
Bao buns amb peix de l’illa

Confraries de Pescadors
Plat de marisc: gamba vermella, gamba blanca i escamarlà
Peix frit

Forn Can Coves – Puig d’en Valls
Empanada de calamar
Flaó, ensaïmada coques

Aspanadif
Brownie de garrova, ametlla i plàtan
Bombons de garrova
Galetes amb ametlla

 

 

Deu estrelles Michelin i el millor pastisser del món, al IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània a Eivissa

By | Uncategorized @ca | No Comments

El Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània se celebra el dilluns 15 d’abril a l’hotel rural Casa Maca i comptarà amb la participació de 10 estrelles Michelin: Arzak, Disfrutar, Les Cols, Annua i La Finca de Elche, juntament amb Paco Torreblanca, un els mestres de la pastisseria mundial.

Forum Gastronomia

Un total de deu estrelles Michelin i una figura que és referent a la pastisseria a nivell mundial es donen cita al IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània d’Eivissa, que se celebra el proper dilluns 15 de abril a l’hotel rural Casa Maca, situat al municipi d’Eivissa. Els ponents van a treballar amb matèries primeres de l’illa i van a retre homenatge a receptes tradicionals de la gastronomia pitiüsa, en un esdeveniment organitzat pel Consell d’Eivissa i Pimeef i que també comptarà amb el quart mercat de productors locals. Els ponents són:

· Elena Arzak (tres estrelles Michelin, Sant Sebastià): La seva ponència a Eivissa se centrarà en el rebost marí de l’illa i en la defensa de la sostenibilitat de la Mediterrània. Arriba a Eivissa en el moment en que el restaurant que dirigeix és notícia ja que acaba d’inaugurar al museu San Telmo de Sant Sebastià l’exposició retrospectiva que ret homenatge a Juan Mari Arzak, pioner de la nova cuina basca. A més, Elena Arzak va ser escollida la millor cuinera del món (Best Chef Female) en 2012

· Disfrutar (dues estrelles Michelin, Barcelona): En la seva ponència, la gran protagonista serà la gamba d’Eivissa, amb tres plats en els que representarà la tradició, la sostenibilitat i també va a plasmar l’emoció que evoca l’illa i la Mediterrània. Disfrutar s’ha convertit en sorprenent notícia en l’últim any a l’ascendir al número 18 de la llista dels millors restaurants del món. A Eivissa viatjarà Eduard Xatruch, un dels seus fundadors i antic xef d’El Bulli, juntament amb el cap de cuina de Disfrutar, Nil Dulcet.

· Les Cols (dues estrelles Michelin, Olot): Fina Puigdevall representa la cuina de paisatge i la defensa dels productes de proximitat, en un restaurant ubicat a la masia on va néixer la xef i la rehabilitació de la qual ha merescut el prestigiós premi Pritzker d’arquitectura “pel seu compromís inflexible amb el lloc on treballen”. En la seva ponència a Eivissa, Fina Puigdevall i Martina Puigvert van a explicar com va néixer l’hort ecològic que abasteix al restaurant i amb el qual han recuperat varietats autòctones que havien desaparegut fa anys. Amb una d’aquestes crearan un plat, les ‘farinetes de fajol’, que podran degustar els assistents al Fòrum.
A més, Fina Puigdevall recorda que en un viatge a Eivissa el va fascinar el gust de la ‘greixonera’ fins al punt que ha ofert aquest postre al seu restaurant a Olot. Al Fòrum, ha volgut estar acompanyada d’una altra de les veteranes de la cuina eivissenca, Lina Prats, d’Es Rebost de Can Prats, per explicar la recepta de la ‘greixonera’, que també es podrà degustar.

· Annua (dues estrelles Michelin, Sant Vicente de la Barquera): El xef Óscar Calleja, que ha revolucionat el món de la conserva amb creacions d’alta cuina, mostrarà a Eivissa la seva línia de treball, guiat per la sostenibilitat. A més, va fer l’ullet a l’illa presentant la seva versió d’un plat emblemàtic: El ‘bullit de peix’. Per a això, estarà acompanyat d’una altra pionera de la cuina de l’illa, Catalina Riera de Ca n’Alfredo, que explicarà la recepta tradicional abans que el xef mostri la seva versió d’aquest plat des de la mirada del Cantàbric.

· Paco Torreblanca: Està considerat un dels mestres de la pastisseria mundial. A Eivissa sorprendrà amb noves propostes del seu món dolç i amb la seva visió del ‘flaó’, el pastís de formatge d’origen medieval que ha arribat fins als nostres dies.

· La Finca de Elche (una estrella Michelin, Elx): Susi Díaz va clausurar el primer Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània amb una xerrada en la que va emocionar al públic comptant quant li va costar posar-se la jaqueta curta de xef, com va aconseguir l’estrella i com arribà a esdevenir una de les figures mediàtiques de la gastronomia espanyola. Ara torna a Eivissa per cuinar un paisatge que l’enamora.

A més de posar en valor la tradició, la sostenibilitat i els productes autòctons, el Fòrum també va a celebrar el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat. Per a això comptarà amb Rafael Zafra, xef executiu de Heart Eivissa i també de Estimar (Barcelona). Amb la ponència titulada “Eivissa, Cultura i biodiversitat”, el xef va plasmar en una versió d’alta cuina la importància d’aquest reconeixement de la Unesco a l’illa.

Casa Maca es converteix així en un escenari privilegiat d’aquest Fòrum, ja que el casc històric de Dalt Vila, el recinte emmurallat declarat Patrimoni de la Humanitat, serà l’escenari natural de totes les ponències. A més, cada un dels béns Patrimoni Mundial tindran el seu protagonisme en plats creats per diferents xefs. Íñigo Rodríguez, del restaurant Pachá Eivissa, sorprendrà amb una proposta que convida a menjar-se Dalt Vila, per al que ha comptat amb la col·laboració de Silvia Sánchez, creadora de la Arquiteca i d’un plat únic, tribut a l’acròpolis.

Per la seva banda, Bruno Hernández, de Can Berri Vell, presentarà la seva recreació de sabors del poblat fenici de sa Caleta; mentre que Matthieu Sauvariad, d’Es Terral, ha triat com a referència el museu de Puig des Molins i la deessa Tanit, alhora que David Grussaute, de Unic, donarà a conèixer les seves investigacions i el seu homenatge gastronòmic a la Posidònia.

Un programa intens, on també es podran degustar plats molt tradicionals de l’illa com el ‘cuinat’ o el ‘sofrit pagès’, al costat de les versions evolucionades que donaran a conèixer els xefs Gonzalo Aragüez, de Sa Brisa (Eivissa i Madrid) i José Miguel Bonet, d’Es Ventall, que en ambdós casos estaran acompanyats de cuineres veteranes de l’illa, Antònia Torres i Antònia Cardona, que han transmès el gust i l’herència cultural d’aquests plats i que seran protagonistes a l’escenari.

Juntament al cartell de figures amb rellevància nacional i als grans representants de la cuina tradicional i la més innovadora d’Eivissa, el Fòrum també oferirà les visions de xefs de Mallorca, Menorca i Formentera. Marta Roselló, de Sal de Cocó (Mallorca), fa l’ullet a l’illa que acull el Fòrum presentant la seva visió d’un plat autòcton, que és la ‘borrida de rajada’. Per la seva banda, Teresa Montesinos, de Passió Mediterrània (Menorca), mostrarà la ‘Caldereta de Llagosta de Menorca 2.0.’. En el cas de Formentera, la llagosta es presenta amb ous ferrats i sobrassada i, a més, Joan Yern de Es Molí de Sal (Formentera), rescata un plat oblidat: Les orelletes amb sobrassada i mel de Formentera.

També Joan Escandell, del Restaurant 2.000 de Benirràs, recupera un altre plat oblidat que es feia tradicionalment a Sant Joan amb peix sec. El diàleg gastronòmic entre els ponents de les Balears es plasmarà compartint un viatge a través de plats en els quals són protagonistes la sal, el sistema tradicional de assecar peix i elaboracions que són un símbol d’identitat, com l’amanida de costres i peix sec, que s’actualitza amb la versió innovadora d’Óscar Molina, xef de la Gaia.

Una jornada intensa, en la qual es demostrarà que la gastronomia també és cultura, tradició i festa. El IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània permetrà conèixer als productors de l’illa i gaudir de degustacions gratuïtes per als assistents al Fòrum, gràcies a la brasa amb producte local que oferirà el xef de Casa Maca, Álvaro Ospina entre les 14,30 i les 16 hores. Per segon any, en les degustacions s’utilitzarà material biodegradable que no contamina el mar, en el marc del compromís d’aquest Fòrum amb la sostenibilitat de la Mediterrània

El Consell d’Eivissa i Pimeef organitzen el IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, un esdeveniment obert al públic, que compta amb la col·laboració de Casa Maca i el Grup Mambo i també de les empreses Can Fred i Hipermenaje.

Forum Gastronomia

Taller d’herbes eivissenques i degustació de cafè caleta

By | Uncategorized @ca | No Comments

Èxit del taller d’herbes payesas i cafè Caleta: Aforament complet en el taller d’herbes payesas i cafè caleta, que s’ha celebrat en la finca Fluxá, en el marc de les jornades gastronòmiques de primavera Eivissa Sabor 2019.

En aquesta activitat, cadascun dels assistents ha recollit les seves pròpies herbes al jardí botànic de la finca, on han conreat totes les plantes necessàries per a elaborar el licor tradicional. Els nens que han participat en el taller han elaborat la seva pròpia infusió amb les herbes que han recollit en la finca. Entre elles, farigola, romaní, fonoll, marialluïsa, espígol, rude, camamilla, ginebre, menta, herba-sana, sàlvia i ajenjo, també coneguda com donzell blanc.

La recepta de Joan Fluxá amb totes aquestes herbes prové de la seva àvia Catalina. Segons ha explicat Fluxá, “la recepta familiar s’ha transmès a través de generacions. El licor d’herbes payesas s’ha preparat a l’illa des d’antany amb la tècnica de la maceració. Els alambins per a destil·lar les herbes amb alcohol no van arribar a l’illa fins al segle XIX”.

La mare de Joan Fluxá, Catalina Planells, ha compartit amb el segon grup la seva experiència en les seves 74 anys de vida: “En totes les cases payesas hem tingut sempre les nostres herbes perquè era medicinal. No hi havia metges i la gent es curava amb herbes. La nostra recepta jo la vaig aprendre de la meva mare i ella dels seus avantpassats. Per a mi l’únic secret és que posem 18 plantes naturals recentment agafades del camp. I també és molt important posar la quantitat adequada de cadascuna d’elles. Que la mescla estigui al punt”.

Després de recollir 18 varietats d’herbes aromàtiques, els assistents han après la fórmula per a corregir el sabor de les herbes amb farigola o amb camamilla, en funció de la intensitat de sabor requerida, i cada persona s’ha portat la seva pròpia ampolla artesanal segellada, sabent que no podran obrir-la abans de tres mesos i que a més aquest licor macerado els pot servir com a base per a crear fins a dues versions més del licor casolà.

L’activitat també ha inclòs l’elaboració de cafè Caleta, que s’ha acompanyat de la degustació dels tradicionals bunyols eivissencs.

El pròxim esdeveniment en el marc de les jornades gastronòmiques de primavera és el Fòrum Professional de Gastronomia del Mediterrani, que se celebra el dilluns 15 d’abril d’11 a 19 hores a l’hotel Casa Maca. Un esdeveniment gratuït i obert al
públic que comptarà amb ponències de xefs 10 Estrelles Michelin i el millor pastisser del món, així com degustacions gratuïtes de producte local.

En aquest Fòrum, amb repercussió mediàtica nacional, estaran presents:
● Elena Arzak (tres estrelles Michelin, Sant Sebastià): Arriba a Eivissa en el moment en què el restaurant que dirigeix és notícia ja que acaba d’inaugurar en el museu Sant Telmo de Sant Sebastià l’exposició retrospectiva que ret homenatge a Juan Mari Arzak, pioner de la nova cuina basca. A més, Elena Arzak va ser triada la millor cuinera del món (Best Xef Female) en 2012.
● Gaudir (dues estrelles Michelín, Barcelona): Sorprèn per les seves ponències en tots els congressos de gastronomia i s’han convertit en sorprenent notícia en l’últim any en ascendir al número 18 de la llista dels millors restaurants del món, per darrere de restaurants espanyols com El Celler de Ca Roca, Mugartiz i Rostidor Extebarri. A Eivissa viatjarà Eduard Xatruch, un dels seus fundadors i antic xef del Bulli, juntament amb el cap de cuina del restaurant, per a rendir el seu homenatge als productes del Mediterrani.
● Annua (dues estrelles Michelin, Sant Vicent de la Barquera): El xef Óscar Calleja, que ha revolucionat el món de la conserva amb creacions d’alta cuina, mostrarà a Eivissa els resultats del
seu treball, guiat per la sostenibilitat.
● Els Cols (dues estrelles Michelin, Olot): Fina Puigdevall representa la
cuina de paisatge i la defensa dels productes de proximitat, en un restaurant situat en la masia on va néixer la xef i la rehabilitació de la qual ha merescut el prestigiós premi Pritzkerd’arquitectura “pel seu compromís inflexible amb el lloc on treballen”. En la seva ponència a Eivissa estarà acompanyada de Martina Puigvert, la seva filla i xef, amb la qual ja té assegurat el relleu de talent.
● La Finca d’Elx (una estrella Michelín, Elx): SusiDíaz va clausurar el primer Fòrum de Gastronomia del Mediterrani amb una xerrada en la qual va emocionar al públic explicant quant li va costar posar-se la chaquetilla de xef, com va aconseguir l’estrella i com arribo a convertir-se en una de les figures mediàtiques de la gastronomia espanyola. Ara torna a Eivissa per a cuinar un paisatge que l’enamora.
● Paco Torreblanca: Està considerat un dels mestres de la pastisseria mundial. A Eivissa sorprendrà amb noves propostes del
seu món dolç.

Al costat del cartell de figures amb rellevància nacional, el Fòrum també oferirà les visions de xefs de Mallorca, Menorca i Formentera i també d’Eivissa, que representen la cuina tradicional i la més innovadora. Tot això en un entorn on els grans protagonistes seran els productes de l’illa.

El tercer esdeveniment és l’II Taller de Cuina Tradicional d’Eivissa en el marc d’aquestes jornades, que se celebrarà el dissabte 20 d’abril en la finca Ca Muson de Santa Eulària, amb dos plats de Setmana Santa com a protagonistes: El cuinat i el flaó . Aquest taller gratuït se celebrarà des de les 10,30 a les 14 hores, per a un màxim de 25 persones en cada grup, i inclou trasllat amb autobús des dels multicines de Vila. Imprescindible reservar plaça en el correu i bizasabor@gmail.com o en el telèfon 626 90 47 28.

Aquestes jornades es prolonguen fins al 31 de maig i presenten com a novetat que per primera vegada participa un restaurant de Madrid, Sa Brisa, que ofereix el mateix menú a l’illa i en la capital del país.

Una vegada més, aquestes jornades gastronòmiques ofereixen l’oportunitat de conèixer els extraordinaris productes locals i també de descobrir quines novetats gastronòmiques presenta l’illa, de cara a la temporada estival de 2019.

Les jornades gastronòmiques Eivissa Sabor celebren la seva 12a edició sota el lema ‘Cuinant el paisatge’

By | Uncategorized @ca | No Comments

● L’esdeveniment se celebra del 5 d’abril al 31 de maig en restaurants de tots els municipis de l’illa i inclou un taller d’herbes eivissenques i degustació de cafè caleta, aquest diumenge 7 d’abril
● El Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània se celebra el dilluns 15 d’abril a l’hotel rural Casa Maca, a Vila, i comptarà amb la participació de 10 estrelles Michelin: Arzak, Disfrutar, Les Cols, Annua i La Finca de Elche, juntament amb Paco Torreblanca, un dels mestres de la pastisseria mundial

Eivissa, dimecres 3 d’abril de 2019. Sota el lema “Cuinant el paisatge: herència i innovació”, el Consell d’Eivissa i PIMEEF organitzen les jornades de primavera Eivissa Sabor 2019, que arriben a la seva dotzena edició, centrades en la promoció dels productes de l’illa. Es desenvolupen del 5 d’abril al 31 de maig i ofereixen la possibilitat de degustar menús a 25 € i tapes a 7 €, amb vi de la terra, en 37 restaurants de tots els municipis de l’illa i, per primera vegada, amb un de més (Sa Brisa) a Madrid.

L’ús de peixos oblidats en alta cuina, com el ‘gerret’, l’alatxa, el sorell o la boga, constitueix un nou incentiu en aquesta edició, on també són protagonistes els olis de l’illa, els embotits, els licors, les fruites i hortalisses, la mel i totes les indicacions geogràfiques i marques de qualitat eivissenques.

El primer esdeveniment en l’àmbit d’aquestes jornades és un taller d’herbes eivissenques i degustació de cafè caleta, que se celebra aquest diumenge, 7 d’abril, a la Finca Can Fluxá. Hi poden participar dos grups de 25 persones, amb registre previ al correu ibizasabor@gmail.com o al telèfon 626.904 728. Per participar en aquest esdeveniment gratuït s’ofereix plaça amb autobús des dels multicinemes de Vila, amb sortida a les 10.15 hores i a les 12.15 hores.

El segon esdeveniment és el IV Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, una cita amb repercussió mediàtica nacional, que aquest any se celebra el dilluns 15 d’abril a l’hotel rural Casa Maca, situat als afores d’Eivissa capital i amb vistes a les muralles patrimoni de la Humanitat. El cartell d’aquesta IV edició del Fòrum reuneix a 10 estrelles Michelin i Paco Torreblanca, considerat un dels mestres de la pastisseria mundial. Al Fòrum hi seran presents:

● Elena Arzak (tres estrelles Michelin, Sant Sebastià): Arriba a Eivissa en el moment en que el restaurant que dirigeix és notícia ja que acaba d’inaugurar al museu San Telmo de Sant Sebastià l’exposició retrospectiva que ret homenatge a Juan Mari Arzak, pioner de la nova cuina basca. A més, Elena Arzak va ser escollida la millor cuinera del món (Best Xef Female) en 2012.
● Disfrutar (dues estrelles Michelin, Barcelona): Sorprèn per les seves ponències en tots els congressos de gastronomia i s’han convertit en sorprenent notícia en l’últim any a l’ascendir al número 18 de la llista dels millors restaurants del món, per darrere de restaurants espanyols com El Celler de Can Roca, Mugartiz i Asador Extebarri. A Eivissa viatjarà Eduard Xatruch, un dels seus fundadors i antic xef d’El Bulli, juntament amb el cap de cuina del restaurant, per retre el seu homenatge als productes de la Mediterrània.
● Annua (dues estrelles Michelin, San Vicente de la Barquera): El xef Óscar Calleja, que ha revolucionat el món de la conserva amb creacions d’alta cuina, mostrarà a Eivissa els resultats del seu treball, guiat per la sostenibilitat.
● Les Cols (dues estrelles Michelin, Olot): Fina Puigdevall representa la cuina de paisatge i la defensa dels productes de proximitat, en un restaurant ubicat a la masia on va néixer la xef i on la seva rehabilitació ha merescut el prestigiós premi Pritzker d’arquitectura “pel seu compromís inflexible amb el lloc on treballen”. En la seva ponència a Eivissa estarà acompanyada de Martina Puigvert, la seva filla i xef, amb la qual ja té assegurat el relleu de talent.
● La Finca de Elche (una estrella Michelin, Elx): Susi Díaz va clausurar el primer Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània amb una xerrada en la que va emocionar al públic comptant quant li va costar posar-se la jaqueta curta de xef, com va aconseguir l’estrella i com arribà a esdevenir una de les figures mediàtiques de la gastronomia espanyola. Ara torna a Eivissa per cuinar un paisatge que l’enamora.
● Paco Torreblanca: Està considerat un dels mestres de la pastisseria mundial. A Eivissa sorprendrà amb noves propostes del seu món dolç.

Al costat del cartell de figures amb rellevància nacional, el Fòrum també oferirà les visions de xefs de Mallorca, Menorca i Formentera i també d’Eivissa, que representen la cuina tradicional i la més innovadora. Tot això en un entorn on els grans protagonistes seran els productes de l’illa.

El tercer esdeveniment és el II Taller de Cuina Tradicional d’Eivissa en el marc d’aquestes jornades, que se celebrarà el dissabte 20 d’abril a la finca Can Muson de Santa Eulària, amb dos plats de Setmana Santa com a protagonistes: El cuinat i el flaó. Aquest taller gratuït tindrà lloc des de les 10,30 a les 14 hores, per a un màxim de 25 persones en cada grup, i inclou trasllat en autobús des dels multicinemes de Vila. Imprescindible reservar plaça al correu ibizasabor@gmail.com o al telèfon 626 90 47 28.

Aquestes jornades es perllonguen fins al 31 de maig i presenten com a novetat que per primera vegada participa un restaurant de Madrid, Sa Brisa, que ofereix el mateix menú a l’illa i a la capital del país. Un cop més, aquestes jornades gastronòmiques ofereixen l’oportunitat de conèixer els extraordinaris productes locals i també de descobrir quines novetats gastronòmiques presenta l’illa, de cara a la temporada estiuenca de 2019. Es tracta que cap viatger abandoni l’illa sense conèixer i gaudir d’aquests plats i productes que ens fan únics i que s’han posicionat a l’illa com una destinació gastronòmica a nivell nacional.