Èxit del taller de panellets per a nens

By | Uncategorized @ca | No Comments

Un total de 30 nens han participat avui al taller de panellets organitzat pel Consell d’Eivissa i Pimeef en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor i que s’ha celebrat a l’aula d’Es Graner, del forn tradicional de Can Coves.

El director insular de Turisme, Vicent Torres ‘Benet’, ha agraït als nens i als pares la seva participació al taller: “Creiem que és molt important que els nens coneguin les tradicions d’Eivissa i els seus sabors. Amb aquests tallers volem inspirar també futures vocacions en el món de la cuina, perquè descobrir la gastronomia, vinculada a la cultura i els productes de l’illa, és un dels grans atractius per viatjar a Eivissa tot l’any “.

Segons ha explicat Estela Riera, repostera del forn de Can Coves, “els panellets són un dolç tradicional, que ja es preparaven al segle XVIII i procedeixen de la rebosteria àrab ia Eivissa s’han menjat tot la vida”. Els 30 nens, amb edats d’entre 5 i 12 anys, s’han repartit en quatre grups: “Hem calculat la massa per a 300 panellets i els nens han pogut fer les seves pròpies elaboracions de xocolata, pinyó, coco i els més tradicionals que són els de sucre i ametlla. Estem molt contents amb el resultat, per fer tallers amb nens és molt enriquidor”, ha assegurat Estela Riera.

Per la seva banda, Esther Suárez, repostera de l’obrador de Can Coves, ha treballat amb els nens de 5 i 6 anys: “Ha estat súper divertit. Els més petits m’han ensenyat a mi a fer formes súper originals i han creat els seus propis panellets de coco súper xulos. Són sensacions molt boniques treballar amb ells, com amb els seus pares, que ho passen igual de bé”.

Xicu Planells, també de l’obrador, ha afegit: “En el meu grup hi havia els de 9 i 10 anys i s’han anat molt contents. Hem preparat la recepta tradicional de casa meva i els panellets que més els han agradat són els panellets de xocolata. Ha estat un èxit el taller”.

Per la seva banda, Marga Orell, xef del taller de cuina S’Atmeller, ha explicat que “ha estat un taller molt participatiu. És una experiència molt satisfactòria i veure la cara d’alegria dels nens quan aprenen i gaudeixen. Es algo que t’omple “.

Tots els nens s’han portat a casa una bossa amb les seves panellets, les receptes perquè puguin elaborar-los en les seves cases i també compartir-les amb els seus amics. Tots s’han acomiadat assegurant que els agradaria repetir l’experiència.

L’últim gastroevento en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor és el I Concurs de Mels de les Illes Balears que es celebra el dissabte 24 de desembre a l’hotel Pachá, en col·laboració amb l’Associació d’Apicultors d’Eivissa.

Eivissa, diumenge 11 de novembre de 2018

Més de 70 persones participen a la ruta de l’oli d’Eivissa

By | Uncategorized @ca | No Comments

Més de 70 persones han participat en la ruta de l’oli d’Eivissa, un recorregut a través del temps que s’ha iniciat al trull de Can Pep de Sa Plana i ha continuat a l’almàssera moderna de Sant Joan, on els assistents han pogut tastar oli d’ara fa un any i comparar amb la fresca de la collita actual. El director insular d’Agricultura, Vicent Tur, ha agraït als assistents el seu interès en aquesta activitat, organitzada pel Consell d’Eivissa i Pimeef en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor, i ha destacat que “amb aquesta ruta celebrem que el oli d’Eivissa ja forma part del catàleg d’aliments tradicionals de les Balears. Venim d’una economia de subsistència, en la qual l’oli era un producte bàsic en la forma de vida de l’illa. En l’actualitat s’està produint un oli de primera qualitat i volem agrair el consum d’un producte de la terra, amb el qual a més estem contribuint a conservar el paisatge i el medi ambient d’Eivissa “.

En la visita al trull de Can Pep de Sa Plana també ha participat Mariola Gómez, tècnica del laboratori Unaproliva de Jaén, experta coneixedora de l’oli de l’illa, ja que realitza controls de qualitat en col·laboració amb l’Agrupació de l’Olivar des de fa cinc anys. Mariola Gómez s’ha mostrat molt sorpresa en veure l’antic trull en funcionament: “Jo no he vist cap d’aquestes característiques en funcionament a Espanya. Avui en dia, és una cosa que pots veure en museus, però no en actiu. Estem parlant d’un trull d’època romana, en què pot haver peces del segle I abans de Crist. En concret, té un tipus de premsa que es feia servir del segle I al segle IV després de Crist. És una cosa molt cridaner, i gairebé diria únic a Espanya, veure com es mantenen tan ben conservades almàsseres tan antigues com aquesta a Eivissa “.

Catalina Prats, del trull de Can Pep de Sa Plana, ha donat la benvinguda als participants en la XIII Festa de s’oli i ha explicat que l’última reforma important del trull data de 1.890 i que va ser el seu pare qui va decidir portar endavant aquesta celebració popular: “El volia que no es perdés aquesta festa tan tradicional, que els nens ho visquessin i els joves poguessin també gaudir-lo. A més, hi ha molta gent de l’illa que no ha vist mai com funcionaven aquests trulls antics “.

Entre els assistents a la visita en el marc de les Jornades Eivissa Sabor, alemanys, italians i també residents a Mallorca. Un d’ells, José Andrés Pérez, ha preguntat a Catalina Prats si es podrien organitzar visites familiars des de Mallorca per conèixer el trull, al que ella ha respost que “el meu pare diu que si no ho posem en marxa es perdrà i per això fem aquesta festa, però només un cop a l’any. No podem rebre visites en altres dates “.

Després de l’experiència en el trull, els participants en l’activitat s’han dirigit al trull de Sant Joan, on el president de l’Agrupació de l’Olivar d’Eivissa ha explicat que “l’any passat es van moldre 242 tones d’oli i tota la producció es ven a l’illa”.

Mariola Gómez ha afegit que “després de cinc anys realitzant el control de qualitat de les almàsseres de l’Associació, hem notat una evolució molt positiva en la qualitat dels olis d’Eivissa. Són molt complexos, amb molts matisos i crida molt l’atenció que obres ampolles de l’illa i notes les aromes de romaní, farigola o fonoll. Són olis amb característiques pròpies i diferenciades de qualsevol altre i un nivell molt alt que pot competir amb altres olis a nivell nacional “.

La propera activitat en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor és el taller de rebosteria tradicional adreçat a nens, que se celebrarà el diumenge 11 de novembre a Es Graner de Can Coves.

Més de 40 persones assisteixen al taller de formació en sala de les jornades gastronòmiques

By | Uncategorized @ca | No Comments

Més de 40 persones han assistit al IV Taller de Formació en Sala, celebrat al Restaurant Cas Costes, Sant Jordi de ses Salines, en el marc de les Jornades Gastronòmiques de tardor #EivissaSabor18, que organitzen Consell d’Eivissa i PIMEEF Restauració. La vicepresidenta segona del Consell, Marta Díaz, ha destacat que “és important que els ponents siguin de l’illa, ja que coneixen millor que ningú les necessitats que tenim aquí. En definitiva, el nostre objectiu és que l’aprenentatge sigui pràctic i interessant i per al Consell és una satisfacció que aquestes jornades tenguin tanta acceptació”.

La periodista i directora de Gastroactitud Julia Pérez Lozano ha recordat que “a un restaurant tornes si menges bé, però mai hi tornaràs si et tracten malament i això és responsabilitat del cambrer. És molt important que el cambrer conegui els productes, que hagi provat tots els plats del seu menú i que sàpiga explicar als clients la seua oferta gastronòmica, especialment pel que fa a la matèria primera local, els cellers o els olis. És terrible que un cambrer no sàpiga explicar un plat o s’ho inventi. El cambrer és la cara del restaurant i la figura clau en l’èxit del negoci. El client no tornarà a un restaurant on no l’han atès amb educació i amabilitat o on es percep caos i desorganització. Tampoc a un restaurant on el cambrer fa olor de suor, perquè això també transmet la imatge que la cuina no està neta”.

Cristóbal Toledo, director general del grup Nassau, ha explicat que “vaig començar a treballar amb 16 anys a l’Argentina i em sent orgullós de ser cambrer. A Eivissa molts locals cometen l’error que els clients no se sentin benvinguts, i jo crec que cambrers contents fan clients feliços. És una professió molt bonica que et pot portar molt lluny si ets apassionat en el que fas. He arribat a ser director d’una empresa amb 300 empleats i consider que la figura clau dels nostres restaurants és el cambrer: Transmet al client tot el treball de l’equip”. En aquest sentit ha afegit que “l’actitud, saber vendre i afrontar el treball d’una manera positiva és fonamental. No és tan important l’experiència com l’actitud, i això és el que més valorem en la selecció de personal i més del 90% de la nostra plantilla és fixa. L’aprenentatge és part del dia a dia. Quan creus que ho saps tot és quan deixes d’aprendre i aquesta actitud no és bona per al negoci. Per això nosaltres confiam en persones que tenen ganes d’aprendre i de créixer”.

Per la seva banda, Javier Zárate, mànager d’Heart Ibiza, ha explicat que rep més de 3.000 currículums cada any, entre els que selecciona diferents tipus de perfils per al restaurant i el club fins a conformar una plantilla de 60 persones. “En l’entrevista personal pregunt per hobbies i també per coneixements gastronòmics, del tipus de cuina, passant per productes o tècniques. Per descomptat, han de gestionar idiomes. Però el més important és l’actitud i les ganes de treballar. Això no ho pots ensenyar i va amb cada persona. Tenim bons professionals però marca la diferència la persona que gaudeix del seu treball enfront de qui només ve a l’illa a fer la temporada”. Javier Zárate ha subratllat que “els nostres clients paguen molts diners per venir al restaurant i s’han de sentir súper especials. Per això és molt important saber mantenir la calma i gestionar situacions de crisi. Necessitam cambrers que sàpiguen comunicar i vendre”. A preguntes del públic, Javier Zárate ha lamentat que “a les escoles s’ensenyen coses que avui en dia no serveixen per a res i no obstant això falten assignatures sobre productes i coneixements generals sobre gastronomia que avui són imprescindibles per al cambrer”.

Teresa Ferreira, autora del “Manual del camarero”, ha incidit que “el cambrer és la imatge del negoci i si té les ungles brutes o fa olor de suor o de tabac, destrossa el menjar. Un cambrer que treballa a la platja s’ha de canviar diverses vegades de camisa en un servei, si cal. De la mateixa manera, un cambrer amb un perfum fort, pot anul·lar la percepció del menjar. El llenguatge corporal del cambrer i la seva actitud és molt important i no s’ha d’oblidar que el client no vol ser servit, sinó que vol que el cuidin. Per tot això, cal no oblidar problemes personals i deixar de banda les converses privades per ser l’amfitrió del client”. També ha posat l’accent en què “hem de saber disculpar-nos davant un error i prendre’ns una queixa com una oportunitat per millorar i no com una crítica personal. Els clients han de sentir que els entenem i que els donarem una solució. És a dir, el client mai es converteix en un problema quan s’ha queixat”.

En esta jornada, Joan Marí, ingeniero técnico de la Agrupación del Olivar explicó que desde la marca Aceite de E “estamos trabajando para catalogar el aceite de Eivissa como producto tradicional de las Islas Baleares”. Además ha asegurado que “los aceites que se producen en Ibiza aportan valor añadido a la oferta gastronómica” y consideró muy positivo que, por primera vez, los restaurantes que participan en las Jornadas Gastronómicas de otoño ofrezcan cata de aceites de la manzana en la tabla.

Además, Vicente Tur, maître del restaurante Can Berri Vell y profesor de Restauración del SOIB ha animado a todos los presentes a explicar a sus clientes las características de los vinos de la tierra, como un elemento diferencial de la gastronomía autóctona, y ha presentado vinos de las diferentes bodegas: “Debemos estimar todos a esta isla y vender nuestro producto, porque tenemos vinos fantásticos de los que nos podemos sentir orgullosos”. En la misma línea, Stella González, de Can Rich, ha recordado que las bodegas locales no tienen nada que envidiar a las peninsulares y, de hecho, recogen premios nacionales e internacionales.

En el marco de las Jornadas Gastronómicas de otoño, el sábado 3 de noviembre se celebra la ruta entre las almazaras de Can Pep de sa Plana y de Sant Joan, en colaboración con la Agrupación del Olivar de Eivissa.

Eivissa, 30 de octubre de 2018

660 persones participen en la visita al celler Can Rich en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor

By | Uncategorized @ca | No Comments

60 persones han participat aquest matí en la visita al celler Can Rich, en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor, que organitzen el Consell Insular i Pimeef. El director insular de Turisme, Vicente Torres ‘Benet’, ha celebrat la gran acollida que ha tingut la visita i ha destacat que “el nostre objectiu és posar en valor la producció de vi d’Eivissa, que cada vegada és més important en qualitat i quantitat i de fet ja collita premis nacionals i internacionals”.

En aquest sentit, ha afegit que “en aquesta visita tenim un grup nombrós de persones que estaven de vacances a l’illa i han aprofitat el programa d’esdeveniments d’Eivissa Sabor per conèixer millor la nostra gastronomia, productes i tradicions. Des del Consell estam apostant de forma continuada per la promoció d’Eivissa com a destinació turística i gastronòmic tot l’any i aquest és el gran objectiu d’aquestes jornades”.

En la mateixa línia, Stella González, de Can Rich, ha subratllat que “no hem d’oblidar mai que gastronomia és menjar i beguda. Els vins de la terra d’Eivissa són fabulosos i es poden comparar amb vins de la península i d’Europa. Què millor que maridar un peix d’Eivissa amb un vi de la terra o un corder autòcton amb un negre local. I ara que s’atraca el Nadal, per què consumir productes de fora si aquí tenim fantàstics escumosos. Hem d’estar orgullosos dels nostres productes i la nostra gastronomia i ho podem dir amb el cap ben alt”.

Durant la visita, Stella González ha explicat la història de la finca i com van començar a fer vi: “Aquest no és un projecte empresarial, sinó un projecte emocional. La nostra idea en un principi era plantar perquè la gent de l’illa fes el seu propi vi, però després ens vam embolicar la manta al cap i al any 2000 vam fer la primera verema”.

El celler eivissenc presumeix avui de tres vins amb premis internacionals. Segons ha explicat Stella González, “tenim l’Ereso, un blanc fermentat en bóta de la varietat malvasia, que va guanyar el gran or en el concurs internacional de vins ecològics de Còrdova. Un altre dels premiats és el Lausos, negre de 2015 Cabernet Sauvignon i Merlot, que va obtenir l’Or en el concurs internacional de vins de Còrdova. Un altre dels premiats és el negre Selecció 2014, també Cabernet Sauvignon i Merlot amb 9 mesos en bóta de roure francès, que no té res a envejar a altres de fora de l’illa i va obtenir la medalla de plata al concurs internacional Vinum Nature de Barcelona”.

El proper divendres 26 d’octubre està programada la segona visita a un celler, en aquest cas a Ibizkus. Les jornades gastronòmiques Eivissa Sabor, en què participen 38 restaurants de l’illa amb menús i tapes, també inclouen altres esdeveniments com una ruta entre el trull antic de Can Pep de sa Plana i el trull modern de Sant
Joan el dia 3 de novembre; un taller de rebosteria tradicional per a nens a Can Coves el 11 de novembre i el primer concurs de mels de les Illes Balears, el 24 de novembre.

A més, se celebrarà el IV Taller de Formació en Sala al restaurant Cas Costes, el dilluns 29 d’octubre. En tots els casos es tracta d’activitats gratuïtes adreçades a tots els públics, que requereixen inscripció prèvia al correu ibizasabor@gmail.com o mitjançant el telèfon 626 90 47 28. Els menús i tapes dels restaurants que participen en les jornades i els gastroevents es poden consultar a través de les pàgines web www.ibiza.travel i www.ibizasabor.es.

Consell d’Eivissa i PIMEEF organitzen les VIII Jornades Gastronòmiques de tardor, amb les matances com a grans protagonistes

By | Uncategorized @ca | No Comments

El director insular de Turisme del Consell d’Eivissa, Vicent Torres Ferrer i el president de PIMEEF Restauració, Joan Riera, han presentat avui les VIII Jornades Gastronòmiques de tardor #EivissaSabor18 #IbizaSabor18 que, amb el lema És temps de matances, se celebren des del 15 de octubre al 2 de desembre amb les tradicions vinculades a les matances, els seus productes i plats emblemàtics com a protagonistes. En el certamen gastronòmic de referència a l’illa d’Eivissa es podran degustar menús a 25 euros i tapes a 6 euros. L’oferta dels 38 restaurants que hi participen, juntament amb les activitats paral·leles i gratuïtes, converteixen la gastronomia d’Eivissa en una gran festa on es comparteixen sabors, tradicions, cultura i emocions.

El director insular de Turisme ha destacat l’estudi que recull més de 900.000 opinions sobre Eivissa publicades a Internet “on es destaca que la gastronomia és un dels aspectes més ben valorats de l’illa, per sobre de llocs com el País Basc, una destinació gastronòmica d’excel·lència”. Segons l’opinió del director de Turisme, “això demostra que s’està fent una tasca molt important des dels restaurants i també des de les confraries, els productors d’oli, els apicultors o les bodegues. Des de tots els sectors s’està fent una gran feina per posar en valor els productes autòctons i la nostra gastronomia”.

El president de PIMEEF Restauració, Joan Riera, ha afegit que “celebram l’octava edició d’aquestes jornades amb les que es realitza un enorme esforç per promocionar la nostra cuina. La tardor és el millor moment per posar en valor els nostres productes i les nostres receptes amb l’objectiu que siguin més conegudes dins i fora de l’illa, cosa que s’està aconseguint en els últims anys gràcies a l’impuls de les jornades Eivissa Sabor “.

En aquest sentit, el director insular de Turisme ha destacat que “és la primera vegada que tots els restaurants oferiran amb el menú un tast d’olis a la taula sense cost extra. Sabem que aquest any la producció d’oli disminuirà en quantitat, però la qualitat serà excel·lent. Creim que és un valor de la nostra gastronomia que apreciaran els visitants i també els residents “.

L’enginyer tècnic de l’Agrupació de l’Olivar D’Eivissa, Joan Marí, ha explicat als restauradors les característiques de les quatre marques que ofereixen oli i suggeriments sobre com presentar-lo als comensals, perquè puguin gaudir el seu sabor. Les quatre marques que ofereixen oli gratuït per a les cates són Oliada, Joan Benet, Can Miquel Guasch i Can Andreu.

Entre els gastroesdeveniments d’aquestes jornades s’inclou un viatge des del trull antic de Can Pep de sa Plana, on es manté viva l’herència cultural i les tradicions, fins a l’almàssera moderna de Sant Joan. Serà el dissabte 3 de novembre, en col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Vegetal i Sanitària de l’Olivar d’Eivissa.

Entre les novetats de l’octava edició, la celebració del “I Concurs de Mels de les Illes Balears”, en col·laboració amb l’Associació d’Apicultors d’Eivissa, el dia 24 de novembre.

També se celebrarà un Taller de formació en sala dirigit a professionals (29 d’octubre) i un altre d’elaboració de panellets per a boixos i boixes (11 de novembre), a més de visites als cellers de Can Rich (20 d’octubre) i Ibizkus ( 26 d’octubre).

Tots els productes de temporada, juntament amb el peix i l’horta, brinden l’oportunitat de gaudir d’una tardor plena de sabor, amb la possibilitat de degustar plats tradicionals i també les versions més innovadores, acompanyades sempre dels vins dels cellers de la terra i els licors autòctons.

Així mateix, es promocionen altres esdeveniments gastronòmics a l’illa com la Fira de la Sal o la del Calamar. A més, en col·laboració amb el Departament d’Agricultura del Consell en cada edició d’aquestes jornades s’actualitza i potencia la informació d’Indicacions Geogràfiques Protegides i les marques sectorials de garantia, en un suport continuat als productors de l’illa. Finalment, s’inclouen dos receptes tradicionals i típiques d’aquestes dates: L’arròs de matances i els panellets.

Gaudeix la tardor a Eivissa: Coneix la història culinària de l’illa i assaboreix una destinació gastronòmica única.
#EivissaSabor18 #IbizaSabor18

Eivissa, 10 d’octubre de 2018

El Consell i PIMEEF convoquen les Jornades Gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor

By | Uncategorized @ca | No Comments

El Consell d’Eivissa i PIMEEF convoquen les Jornades Gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor 2018, que se celebraran del 15 d’octubre al 2 de desembre, centrades en la gastronomia autòctona i que tendran com a protagonistes les tradicions vinculades a les matances, els seus productes i plats emblemàtics. Entre les novetats, el “I Concurs de Mels de les Illes Balears” en col·laboració amb l’Associació d’Apicultors d’Eivissa.

Les jornades tenen com a lema “Temps de matances” i podran participar els restaurants que ofereixin menús a 25 euros, amb les begudes no incloses en el preu, encara que és un requisit imprescindible recomanar vins de la terra. Les tapes també seran protagonistes, incloent-hi una copa de vi de cellers d’Eivissa en el preu de 6 euros.

Entre els requisits d’aquesta nova edició s’incorpora com a novetat que els establiments oferiran tast d’oli d’Eivissa en la taula, sense preu extra, en col·laboració amb l’Agrupació de Defensa Vegetal i Sanitària de l’Olivar d’Eivissa (Oli d’E). Els trulls de l’illa estaran a ple rendiment durant la celebració d’aquestes jornades, en les quals l’oli autòcton i les tradicions també seran protagonistes d’esdeveniments.

A més, en el “I Concurs de Mels de les Illes Balears” podran participar tots els apicultors de Balears amb nombre de registre d’explotació apícola i que optin a les següents categories: Mel de primavera, mel de tardor i mel original. Cada concursant podrà presentar una mostra per cada categoria. El concurs contemplarà premis per als participants.

Tots aquests productes de temporada, juntament amb el peix i l’horta, brinden l’oportunitat de gaudir d’una tardor plena de sabor i esdeveniments gastronòmics a l’illa, en la vuitena edició del certamen gastronòmic Eivissa Sabor. Entre els requisits per participar figuren incloure en el menú, almenys, un plat tradicional de la gastronomia d’Eivissa o una versió innovadora de receptes tradicionals. També, comprometre’s a utilitzar en el menú producte local i marques de garantia.

Els qui estiguin interessats a participar poden enviar els seus menús i tapes al correu ibizasabor@gmail.com i també poden solucionar dubtes cridant a PIMEEF (971 302 911) o al mòbil 626 90 47 28. El termini per enviar la informació de menús i tapes finalitza el dilluns 10 de setembre.

Com en anteriors edicions, el Consell d’Eivissa i PIMEEF promocionen els esdeveniments gastronòmics Eivissa Sabor com un potent atractiu pels qui visiten Eivissa durant tot l’any. Per als professionals i productors, les jornades de tardor es converteixen en una nova oportunitat per donar visibilitat les seves propostes i per posar en valor la cuina de l’illa i els productes de temporada, com un referent nacional i mediterrani tot l’any.

Més de 600 persones han assistit al III Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, organitzat pel Consell Insular d’Eivissa, FECOEV i PIMEEF

By | Uncategorized @ca | No Comments

El Club Nàutic Sant Antoni ha acollit el III Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània, que s’ha celebrat sota el títol “De la sostenibilitat de la mar a través de la cuina i la petjada de les pioneres en la restauració eivissenca” i al qual han assistit més de 600 persones, moltes d’elles professionals de l’illa del sector de la restauració. Aquest acte de promoció de la gastronomia i els productes de l’illa, que també ha comptat amb un mercat de productors, ha estat organitza pel Consell Insular d’Eivissa i FECOEV, amb la col·laboració de PIMEEF, i s’emmarca en les jornades gastronòmiques #EivissaSabor18.

“Hem d’agrair al Club Nàutic que ens hagi ofert un espai tan emblemàtic, perquè és un autèntic luxe defensar el mar i el producte local amb el marc de la badia de Sant Antoni i els llaüts en els pantalans. El turisme ha de ser sostenible: La protecció del nostre territori i el nostre mar és una preocupació d’interès general que ens incumbeix a tots. El gran valor d’Eivissa és el nostre mar i el nostre territori. Si no el cuidem, malament anem i a més el nostre turisme pot perillar. Per això, defensar i promocionar la importància de la sostenibilitat és el gran objectiu d’aquest Fòrum”, va assenyalar el director Insular de Turisme, Vicent Torres, ‘Benet’.

Per la seva banda, el president de Pimeef Restauració, Joan Riera, ha destacat que “és imprescindible defensar el distintiu de qualitat de Sabors d’Eivissa. Hem d’aconseguir que les generacions més joves es bolquin a defensar el nostre camp i el nostre mar, productes sostenibles i ecològics. Hem de protegir-nos de l’intrusisme. Tot el producte que no porti el segell de sabors, hem de renunciar-hi. Els petits també comptem “.

Tant el director insular d’Agricultura, Vicent Tur, com l’alcalde de Sant Antoni, José Tur, també van destacar la importància de donar suport als productors locals com un valor essencial en la qualitat de la gastronomia de l’illa. Precisament, el Fòrum va comptar per tercer any consecutiu amb un mercat de productors en què van participar 15 expositors, els productes van ser els que van utilitzar els xefs als showcookings. Van assistir els següents: ADV de l’Olivar d’Eivissa, Can Rich, Cooperativa Agrícola Sant Antoni, Ecofeixes, Fluxà, Hierbas Marí Mayans, Peix Nostrum, Companatge, Ses Cabretes, Es Senalló, Frutos Secos Ibiza, Ibiza y Formentera Agua de Mar , Ibizkus, Ibosim, ginebra Law, la Asociación de apicultores de Eivissa, així com Pimeef, amb un stand propi.

A més, els productors també van ser protagonistes amb ponència pròpia, en el cas de Peix Nostrum, ja que Pere Valera, representant de les Confraries d’Eivissa i Sant Antoni va defensar la sostenibilitat del mar a través de la gastronomia. Altres productors locals, com Tanit Ribas, de ‘Es Toc Vermell “, va poder defensar davant l’auditori el pebre vermell de l’illa, compartint protagonisme amb Pere Palomares i Joan Torres, d’es Nàutic, que van presentar la seva innovadora versió del simple.

També Sonia Torres, directora d’Ecofeixes, va acompanyar a David Grussaute de Unic, en la presentació de la revisió del ‘bullit de peix’ i Carmen Tur, de peixos Algar, també va participar com a ponent per explicar les espècies que s’utilitzen en el ‘ guisat de llaüt ‘a diferència del ‘ guisat ‘que habitualment se serveix als restaurants. A l’exposició i exhibició dels plats i les seves versions més actuals, Carmen Tur va estar acompanyada per José Miguel Boned del restaurant Es Ventall i Moisés Machado de Cana Sofia.

Les productores van ser també protagonistes en un altre dels moments més emotius del matí, l’homenatge a tres grans pioneres que han portat la cuina de les cases als restaurants, convertint així les receptes tradicionals en plats d’alta cuina. Les tres protagonistes van ser Catalina Riera (Ca n’Alfredo), María Marí (Ca na Ribes) i Lina Prats (Es Rebost de Can Prats), els tres restaurants més antics de l’illa. A aquest homenatge també es van sumar totes les agricultores, les dones xefs d’Eivissa i també la resta de xefs convidades com a ponents en l’esdeveniment, entre elles Alejandra Rivas, creadora de Rocambolesc juntament amb Jordi Roca, del Celler de Can Roca.

La periodista gastronòmica Carme Alcaraz, que ha assistit al Fòrum l’illa al costat d’una trentena de periodistes d’Espanya, Gran Bretanya, Itàlia i Alemanya, va ser l’encarregada de presentar la semblança de les tres protagonistes de l’homenatge, en el marc del moviment “gastrónomas “, que reivindica la importància i la visibilitat de la dona a nivell nacional. El “Movimento Gastrónomas” està recolzat per molts dels grans xef d’aquest país i ha estat trending topic a xarxes socials.

A la foto de família de les ‘gastrónomas’, que va posar fi amb un gran aplaudiment a la jornada del matí, també es van sumar alguns dels xef que havien cuinat durant la jornada, així com la presentadora del Fòrum, la periodista gastronòmica i cofundadora del portal Gastroactitud, Julia Pérez Lozano.

Les ponències del matí van arrencar amb Cristian Periscal, del restaurant Can Dani (Formentera), que va preparar un ravioli de calamar ‘a la bruta’ i sobrassada. Periscal ha portat el concepte de l’alta gastronomia a la menor de les Pitiüses com abans ningú havia fet. És gallec de Carballo (La Corunya) i tots els dies afronta el desafiament que suposa la doble insularitat, amb una cuina d’arrel que investiga el producte local i ofereix elaboracions plenes d’imaginació i combinacions sorprenents.

A continuació, va arribar el torn de Sílvia Anglada, d’Es Tast de na Sílvia (Ciutadella, Menorca), que va elaborar un bunyol de ‘gerret’ amb melmelada de ‘betaverrec’. Anglada és una de les xef més actives de Menorca i gran defensora del producte local. El seu restaurant és l’únic de Balears amb certificat ‘Slow Food’ i ‘Quilòmetre 0’. Ofereix als seus clients la possibilitat de rememorar aquests menjars en família d’antany, pausades i plenes de records. Per a això, recupera receptes oblidades de la gastronomia menorquina i els proporciona un toc personal.

El bloc de la cuina balear va concloure amb la prestigiosa Marga Coll, del restaurant Miceli (Selva, Mallorca), que va presentar una coca de tomàquets de ramellet rostits amb ‘peix sec’ i formatge de Can Caus i sopes mallorquines escaldades de molls. A Miceli, Marga Coll ofereix un menú concebut per transmetre i compartir l’amor i respecte pels productes frescos i acabats de collir de l’hort. Ho fa, a més, en un entorn únic: la casa mallorquina del segle XIX on va passar la seva infància, i que s’ha convertit en una referència de la cuina balear. També dirigeix els fogons de ‘Arrels by Marga Coll’, a l’hotel Gran Meliá de Mar, a la costa mallorquina de ses Illetes. Tots dos restaurants tenen una gran particularitat i és que funcionen amb un menú que canvia cada dia.

A la franja de ponències dels xefs d’Eivissa, un dels moments més destacats va ser quan Catalina Ribas, de Can Puvil, va confessar a l’escenari que ja ha complert els 92 anys i va presentar el ” Bull de tonyina ‘, un plat que no elaborava fa 50 anys i que va rescatar per al Fòrum acompanyada per la seva nora Victòria Baos, del restaurant Sa Caleta. També Pere Tur, de Sa Nansa, va defensar l’herència cultural i gastronòmica a través dels escabetxos tradicionals d’Eivissa.

La llagosta amb marca de garantia ‘Peix Nostrum’ també es va posar en valor en el Fòrum amb diferents plats. Pepe Torres ‘Racó’, de Port Balansat, va demostrar una vegada més la seva capacitat per innovar i crear tendència amb la ‘llagosta amb ceba amb aroma de’ frígola ‘i cruixent de moniato eivissenc’. Per la seva banda, Andrea Alimenti, d’Il Dek, també va presentar una sopa de llagosta d’Eivissa caramel·litzada, que va sorprendre als assistents.

Després de les ponències del matí, els xefs eivissencs van oferir un viatge a través de l’oferta gastronòmica d’Eivissa, que va tenir extraordinari èxit entre el públic i els periodistes assistents a l’esdeveniment.

Degustacions a l’hora de dinar

La selecció de plats de diferents restaurants pitiüsos va ser la següent:

· Croquetes de conill eivissenc amb alls i carxofa amb ‘gerret’ en escabetx, kimchi i ametlla, per Gonzalo Aragüez, de Sa Brisa.

· Croquetes de sobrassada amb mel, per Javier Revenga Cardona, de Formentera.

· Calamars farcits Ca n’Alfredo, per José Torres, de Ca n’Alfredo.

· Lletons de xai amb calamar “a la bruta” i patates suflé de pell de peix, per Pau Barba de Can Domo.

· Maki pagès: Rotlle d’arròs, en vermut de Can Rich, amb sobrassada a la taronja, nespres de casa meva, teriyaky de garrofa eivissenca i peix llimona, per Moisés Machado de Ca Na Sofia.

· Arròs a banda, per José Ferrer, Vicent Tur i Esteban Roig de s’Espartar.

· Arròs cremós de gamba eivissenca i sèpia amb tocs semi picants, per José Miguel Bonet d’Es Ventall.

· Fregida de pop, escuma de carbassa i crocants de patató, per Bruno Hernández de Can Berri Vell.

· ‘Borrida de ratjada’ amb allioli de plàncton i ‘bullit’ de xerna Guillemís amb allioli de safrà, per Joan Roig i Pedro Foltean, de Guillemís.

· ‘Greixonera’, per Claudio Vidal, d’Es Rebost de Can Prats.

· Cafè Caleta, per José Cardona, Pep Pujolet ‘, pescador de Sant Antoni.

Al costat dels xefs d’Eivissa, Jesús Sánchez, del Cenador de Amós (Cantàbria), amb dues estrelles Michelin, va triomfar amb les seves versions dels peixos d’Eivissa.

Després d’ell, Alejandra Rivas, creadora de la marca de gelats Rocambolesc, al costat del seu marit, Jordi Roca, del Celler de Can Roca, va enamorar als assistents amb les seves explicacions sobre un gelat amb gust de llibre vell i els seus dos gelats homenatge a la Posidònia i al Mediterrani, d’una bellesa sublim. Alejandra Rivas va estar precedida en la seva ponència pel biòleg, professor i investigador Xavier Mas que va explicar a través d’un vídeo l’extraordinària importància de la Posidònia i la necessitat de protegir-la.

L’últim ponent de la jornada va ser Ángel León, el xef de la mar, que ha deixat al públic impressionat amb un plat de pell de morena cruixent com la pell del garrí, farcida de llagosta d’Eivissa. Lleó dirigeix els fogons del restaurant Aponiente (3 estrelles Michelin), a Cadis, i està considerat el xef més revolucionari i innovador de l’actualitat, pel seu treball d’investigació vinculat al món marí. És famós per introduir el plàncton en la gastronomia o portar la bioluminescència de determinades espècies submarines als seus plats.

El Fòrum es va celebrar amb la col·laboració de Can Fred, Hipermenaje i Es Nàutic de Sant Antoni.

Mig centenar de persones participen en la visita a la sitja de Corona en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor

By | Uncategorized @ca | No Comments
Mig centenar de persones han participat avui a la visita a la sitja de sa Rota d’en Coca de Corona, la primera activitat en el marc de les jornades gastronòmiques de tardor Eivissa Sabor que organitzen el Consell d’Eivissa i PIMEEF. En aquesta activitat, els participants han pogut conèixer la recuperació de tradicions com l’ús de la sitja o el forn de quitrà, descobrir les varietats i propietats nutricionals de productes emblemàtics d’Eivissa com l’ametlla i la garrova i fins i tot elaborar les seues pròpies coques de sobrassada amb farina de garrova.

Read More

41 restaurants participen en les jornades gastronòmiques de tardor #EivissaSabor

By | Uncategorized @ca | No Comments

El Consell d’Eivissa i la PIMEEF han presentat les jornades gastronòmiques de tardor #EivissaSabor17, que se celebren des del 20 d’octubre fins al 10 de desembre, i en què participen 41 restaurants de tota l’illa. Els directors insulars de Turisme i Agricultura, Vicent Torres i Vicent Tur, respectivament, i el president de PIMEEF Restauració, Joan Riera, han presentat aquesta nova edició, que continua amb els objectius de promocionar “la nostra gastronomia i els productes d’Eivissa” entre residents i turistes.

La sisena edició d’aquestes jornades gastronòmiques ofereixen la possibilitat de degustar tapes a 7 euros (sempre acompanyades de vins de la terra) i menús a 25 euros (begudes no incloses). Propostes molt variades, amb productes quilòmetre zero vinculats a les tradicions, la cultura i el paisatge de l’illa, com és el cas de l’ametlla, la garrova, la sobrassada, els peixos de la marca de garantía Peix Nostrum o l’oli d’oliva verge extra, entre molts altres.

Read More

Cloenda de les Jornades Gastronòmiques de primavera #EivissaSabor17

By | Uncategorized @ca | No Comments

El president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, ha anunciat que l’Escola d’Hoteleria del Campus de sa Coma serà “una de les millors d’Europa”. El Consell d’Eivissa està redactant actualment el projecte executiu, que espera finalitzar durant aquest exercici per tal de poder iniciar en 2018 les obres de construcció. La seu de l’Escola d’Hoteleria, un projecte “estratègic”, que “satisfarà les demandes dels professionals i dels estudiants”. L’escola s’ubicarà en unes noves instal·lacions que es faran a la zona Campus del Parc Insular de Serveis de sa Coma, a l’espai que ocupava l’antiga cantina militar, d’acord amb el conveni marc que va signar recentment el president d’Eivissa amb la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i el president del patronat de l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, el conseller de Treball del Govern, Iago Negueruela.

El president ho ha explicat davant dels restauradors que han participat en l’acte de cloenda de les Jornades Gastronòmiques de primavera #EivissaSabor17, que organitzen Consell d’Eivissa, Fundació Turística i PIMEEF Restauracio, i que s’ha celebrat aquesta tarda al Saló de Plens del Consell d’Eivissa. El president els ha reiterat tot el suport del Consell per seguir promocionant l’oferta gastronòmica i els productes locals, a través dels departaments de Turisme i d’Agricultura.

Read More