Sant Antoni acull la tercera edició de la Fira Gastronòmica de la Llagosta, la Gamba i el Peix d’Eivissa

By 13 April, 2019Uncategorized @ca

Sant Antoni de Portmany acull la tercera edició de la fira gastronòmica de la Llagosta, la Gamba i el Peix d’Eivissa, ja consolidada després de l’acollida de les primeres edicions. Es tracta de l’única fira del litoral mediterrani espanyol dedicada a la llagosta, i la segona d’Espanya, després de la fira de A Guarda a Galícia. Està organitzada per l’Ajuntament de Sant Antoni de Portmany, les confraries de pescadors de Sant Antoni i d’Eivissa i el Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa, amb la col·laboració de l’Associació Artesanal de Portmany, Autoritat Portuària de Balears, Capitán Nemo, Aquarium Cap Blanc i Can Fred.

Els protagonistes són la llagosta i els peixos forts com la roja, la círvia o el déntol, pescats a poca fondària per petites barques amb arts tradicionals com el palangró (palangrillo) i el tresmall (tresmallo). Espècies de gran tradició pesquera a Eivissa molt preuades en plats com el bullit de peix, el guisat de peix o l’arròs amb llagosta. L’arribada d’embarcacions de gran potència d’arrossegament a finals del s. XX que podien treballar a gran fondària va incorporar a la cuina eivissenca la gamba vermella, pescada a 600 m, mentre que l’escamarlà, capturat en els mateixos caladors, continua com un gran desconegut i es comercialitza fora d’Eivissa.

L’etiquetatge individual de la llagosta i el peix fort d’Eivissa ¿ la sostenibilitat com a aposta de futur
Els recursos pesquers d’Eivissa són limitats i actualment la demanda de les espècies més preuades és superior a les possibilitats dels caladors. Les confraries de Sant Antoni i Eivissa etiqueten individualment els exemplars de llagosta i peix fort capturats per la seua flota sota el doble etiquetatge de PEIX NOSTRUM, marca pròpia dels pescadors, i SABORS D’EIVISSA, gestionada pel Consell d’Eivissa. Així es garanteix l’origen, la frescor, la captura controlada i el compromís amb una pesca sostenible.

Activitats
La fira vol donar a conèixer els productes estrella de les nostres costes i la seua gastronomia d’una forma lúdica i didàctica. Els ingredients: els pescadors, l’excel·lència dels productes frescos i la seua gastronomia, arrelada en la tradició i oberta a l’imaginació de les noves tendències. La millor manera de descobrir-ho, tastar-ho: seran el gran atractiu la degustació de tapes i l’arrossada popular de llagosta i marisc. A més, cuiners mostraran la preparació de plats en el show cooking, com era un antic viver de llagostes, amb la visita a sa cova de ses Llagostes, la feina dels artesans a la mostra d’artesania tradicional i, per als més petits, tallers infantils sobre la pesca.

Degustació de tapes: amb la base dels peixos i mariscs d’Eivissa 8 restaurants, dos food trucks, juntament amb les confraries de pescadors de Sant Antoni i d’Eivissa donaran a degustar tapes populars a 5 € en un exercici de recuperació de receptes tradicionals i de reinterpretació per part de xefs innovadors. I com no podia ser d’altra manera, es maridaran amb els vins de la Terra d’Eivissa que presentaran la nova anyada.
El toc dolç amb cor el donarà Aspanadif amb elaborats a base de garrova i ametlla d’Eivissa, el Forn can Coves i Dulces con Sabor.
L’arròs amb llagosta, per evitar les aglomeracions de darrera hora, es començarà a servir a partir de les 12 a un preu de 15 €.
La música afrocolombiana de Macumbia donarà el ritme a partir de les 16:00.

Mostra culinària ¿ Show cooking i Certamen culinari. Cuiners estrella per a productes estrella.
A l’escenari des de les 11.30 fins a les 13.30. Entre ells hi comptam grans xefs d’Eivissa compromesos amb el peix de l’illa, com Pere Tur de sa Nansa, reconegut com un dels millors cuiners d’Europa de tradició i producte, Gonzalo Aragüez, del gastrobar sa Brisa, amb un nou local a Madrid que es proveeix directament de productes d’Eivissa, entre els quals la llagosta, i Raúl Villar, xef i professor de l’IES sa Serra. Com a xef convidat comptarem amb Miquel Sánchez del restaurant Smoix de Ciutadella, Menorca, cuiner de l’any dels premis gastronòmics 2017 a Menorca, i gran apassionat dels productes de la terra i de la mar.
Després del showcooking se celebrarà el certamen culinari amb el premi a la millor tapa i al millor arròs de llagosta, que serà lliurat per Miquel Calent, cuiner del programa d’IB3 “Fred i Calent”.

PROGRAMA
11.00 h Inauguració i ballada pagesa amb la Colla Brisa de Portmany.

11.15 h Lliurament del premi al millor dibuix infantil de la fira de la llagosta 2018.

11.30 – 14.30 h Show cooking

11.30 – 12.00 h El secret d’un arròs a banda amb llagosta. Pere Tur Sa Nansa. Eivissa.

12.00 – 12.30 h Cuina entre dos Mars, del Cantàbric al Mediterrani. Raúl Villar, IES Sa Serra, Sant Antoni de Portmany.

12.30 – 13.00 h La llagosta viatgera: d’Eivissa a Madrid. Gonzalo Aragüez, Sa Brisa. Eivissa ¿ Madrid.

13.00 – 13.30 h La nova cuina de Menorca: raviolis d’escamarlà. Miquel Sánchez, Smoix, Ciutadella, Menorca.

13.30 – 14.00 h Premi a la millor tapa. Premi al millor arròs amb llagosta.

16.00 h Concert de música agrocolombiana amb Macumbia

Tapes:
El Barco – Talamanca
Mix de calamar, gamba i gerret a la brasa

El Gallo Viejo – Port des Torrent
Frita de calamar
Gambes saltejades

Sa Nansa – Eivissa
Arròs i Fideuà amb sèpia i gamba eivissenca

Cana Sofia – Cala Vedella
Cruixent d’arròs a banda amb sèpia i gambes
Canaló de gerret i calçot torrat, torrada de pa d’all i romescu
Pilotes mar i montanya de sèpia amb gambes i ventall ibèric

Can Domingo – Sant Josep
Ravioli farcits de gamba eivissenca en el seu suc amb crema de pèsols i estragó

Can Xarc – Santa Eulària
Truita de gamba eivissenca
Amanida pagesa mar i muntanya

Mar y Tierra – Santa Eulària
Truites vorejades amb pols de gambes, farcides amb un parmentier de rajada i patata vermella eivissenca i maionesa de bisque de gambes.
Gnocchi a la romana amb ragú de maire i gambes al forn.

Umami – Sant Jordi
“Yakisoba” de calamar, sèpia i gambossi
La “croquetumami” que volia ser “takoyaki”

Dulces con Sabor – Sant Antoni
Llonguet pagès de frita de polp
Tarta de pastanaga amb ametlla eivissenca garrapinyada

El Catering francés – Food Truck
Burritos francesos de peixos de l’illa
Xurros de farina de garrova i xocolata

Camàlic Food Truck
Bao buns amb peix de l’illa

Confraries de Pescadors
Plat de marisc: gamba vermella, gamba blanca i escamarlà
Peix frit

Forn Can Coves – Puig d’en Valls
Empanada de calamar
Flaó, ensaïmada coques

Aspanadif
Brownie de garrova, ametlla i plàtan
Bombons de garrova
Galetes amb ametlla