Taller de cuinat i flaó per apassionats, dins de les Jornades Gastronòmiques Eivissa Sabor

By 20 April, 2019Uncategorized @ca

Ni el vent, ni el fred ni la pluja han desanimat els 40 entusiastes de la cuina tradicional d’Eivissa que han participat aquest matí al taller d’elaboració de cuinat i flaó, que s’ha celebrat a la finca de Can Musón, en el marc de les jornades gastronòmiques de primavera Eivissa Sabor, que organitzen el Consell d’Eivissa i PIMEEF.

El director insular de Turisme, Vicent Torres ‘Benet’, ha donat la benvinguda als participants i ha destacat que “hem triat dos plats molt emblemàtics d’aquestes dates per a aquest taller i també un entorn rural on s’aposta pel producte local. Creiem que és un taller molt profitós, en què ha participat públic local, però també visitants que cada vegada estan més interessats en la nostra gastronomia, les nostres receptes i els nostres productes”.

El taller s’ha celebrat a la finca i granja ecològica de Can Muson, Premi de Turisme 2017 a la millor iniciativa de responsabilitat social, on Maria Marí Colomar ha explicat als participants l’elaboració de les dues receptes, en què s’ha utilitzat el producte de la pròpia finca.

“El cuinat és un plat que feien els nostres rebesavis i és molt important fomentar la cultura eivissenca. La verdura és tota nostra i també li hem posat bleda i espinacs. A mi em sembla que em surt molt bo. El meu secret és que tingui molta fava pelada perquè estigui molt lligat. No és una verdura bullida. Fins que no es desfà la fava no està fet el cuinat, perquè no pot estar aigualit”, ha explicat la propietària de la finca.

Al costat d’ella, Maria Mari Torres, propietària de la granja Sa Posta d’ous ecològics a Sant Josep, els ha explicat la recepta del flaó on la clau és “un bon formatge fresc, que en aquest cas era de les cabres de la finca de Can Muson. La base principal és que el producte sigui fresc. A més hem utilitzat 350 grams de formatge, 4 ous, 300 de sucre i menta. I en aquest cas, en comptes de ficar el pastís al forn mitja hora a 180 graus, ha anat al forn tradicional de llenya que li dóna un toc especial, que ens recorda els flaons antics”.

Entre les participants, Catalina Riera de Ca n’Alfredo, que ha preparat flaó. També Antonia Ribas, que ha dit que “és una experiència molt interessant perquè m’ha recordat els plats que preparava amb la meva mare quan era petita. És molt important aprendre les receptes i les tradicions perquè no es perdin”. Una de les més joves, Carla Franch, de 20 anys, ha assegurat que “m’ha agradat molt i m’ho he passat molt bé i crec que és molt important mantenir les tradicions i m’agradaria poder ensenyar aquestes receptes algun dia als meus fills”.

L’experiència s’ha completat amb una visita a la granja i una degustació de producte local.

Les jornades gastronòmiques de primavera, organitzades pel Consell d’Eivissa i PIMEEF continuen fins al 31 de maig a 38 restaurants de l’illa.