Jornades Gastronòmiques de Tardor
31 D'OCTUBRE · 5 DE DESEMBRE

 

Jornades Gastronòmiques de Tardor
31 D'OCTUBRE · 5 DE DESEMBRE

 

Jornades Gastronòmiques de Tardor
31 D'OCTUBRE · 5 DE DESEMBRE

 

Jornades Gastronòmiques de Tardor
31 D'OCTUBRE · 5 DE DESEMBRE

#IbizaSabor19: “Descobreix el sabor d’Eivissa: herència cultural i passió per les tradicions”

Ibiza Sabors a les xarxes

L’or líquid d’Eivissa: herència cultural i passió per les tradicions

El Consell d’Eivissa i PIMEEF organitzen les jornades gastronòmiques de tardor Ibiza Sabor 2019, que assoleixen la seva XIII edició, centrades en la promoció dels productes de l’illa. Tenen lloc del 31 d’octubre al 5 de desembre i ofereixen la possibilitat de degustar menús a 25 €, que es poden acompanyar amb vins de l’illa (preu a part), i tapes a 7 euros, amb copa de vi de la terra inclosa. També permeten participar en diferents gastroesdeveniments relacionats amb la tradició eivissenca.

Els eivissencs majors de setanta anys recorden que durant la seua infantesa la tardor i l’hivern s’associaven al sabor i la calor de l’oli i a la festa de les matances. Era temps de fer funcionar els trulls i, després d’un dia sencer de feina, se n’aconseguien uns pocs litres. Per això, d’octubre a desembre, el procés artesà de producció d’oli d’oliva es repetia entre vuit i deu vegades, és a dir, gairebé un cop la setmana.

Aquelles àrdues jornades de feina es vivien amb alegria, ja que l’or líquid constituïa un aliment essencial per a tot l’any. A més, els infants hi buscaven l’escalfor, perquè sempre hi havia un gran recipient d’aigua bullint. Encara que sabien que no podien jugar al trull per evitar accidents, contemplar el procés d’elaboració de l’oli formava part de l’aprenentatge quotidià de les seues vides. Alguns recorden que, ja d’adults, quan van haver de passar algun temps fora de l’illa per estudiar o treballar, enyoraven dues coses: la família i el sabor de l’oli.

Avui, l’illa d’Eivissa és un dels pocs llocs d’Espanya on es conserven alguns d’aquells antics trulls, autèntics monuments a l’interior de les cases pageses. N’hi ha alguns on encara s’elabora oli cada any seguint el mètode tradicional, un esdeveniment insòlit, que ja no es pot veure a gaires indrets de la península. Els més grans viuen amb particular emoció el fet d’entrar en un antic trull en funcionament, perquè els recorda els costums, les olors i els sabors de la seua infantesa.

L’illa ara també celebra un esdeveniment històric: la collita de 2019 tendrà per primera vegada la Indicació Geogràfica Protegida Oli d’Eivissa/Aceite de Ibiza, la qual certifica que totes les fases de producció, des del cultiu fins a la premsa i l’envasat, es porten a terme a l’illa mateix, cercant els màxims estàndards de qualitat. L’or líquid d’Eivissa és avui en dia un dels millors símbols del paisatge, la cultura, la història, la tradició, la qualitat i el sabor de l’illa.

Records i sabors d’Eivissa

A Eivissa la tardor i l’hivern s’associen, des de temps immemorials, al sabor i la calor de l’oli i a la festa de les matances. Era el moment d’engegar els trulls que hi havia a moltes cases i de convidar la família a participar en la matança del porc.

Les famílies de l’illa vivien aïllades, fet que obligava totes les llars a autoproveir-se dels queviures essencials. L’oli d’oliva, la sobrassada i el botifarró eren, per tant, imprescindibles en la dieta i no faltaven mai al rebost de cap casa. També hi eren sempre presents el pa pagès, les ametlles, les figues seques, el licor d’herbes o el vi pagès.
El salt a la modernitat no ha impedit que nombroses famílies eivissenques segueixin celebrant la festa de les matances ni que continuïn utilitzant els seus vells forns per fer-hi el pa o reunint-se per embotellar el vi. La diferència és que avui aquests es conjuguen amb grans vins de la terra (reconeguts en alguns casos amb premis internacionals) que poden degustar-se als restaurants o durant una visita als cellers.

La sobrassada, l’oli d’oliva, les herbes tradicionals, les ametlles, les diferents elaboracions amb garrova o la mel autòctona són records i sabors d’Eivissa que poden emportar-se a la maleta.

Un viatge a Eivissa també acaba associant-se a algun dels seus arrossos mítics: arròs a banda, de matances, paella o arròs amb gerret i pinya de col, entre molts altres. Per descomptat, també es relaciona amb una graellada de peix o un bullit de peix, sense oblidar el sofrit pagès, plat festiu per antonomàsia, elaborat amb anyell criat en llibertat, pollastre pagès, patató, sobrassada i botifarró.

Aquests plats tan arrelats en la memòria són herència dels pescadors i de la cuina de les majores. Un altre símbol d’Eivissa i la seua gent és el flaó, recepta medieval que ha arribat als nostres dies i que no pot trobar-se enlloc més. Aquestes postres amb història, de les quals es presenten versions creatives als restaurants, conserven intacte el gust de formatge i herba sana i segueixen sent protagonistes de les celebracions familiars.

La gastronomia d’Eivissa i els seus productes representen història i futur, ja que els pagesos de sempre han passat el testimoni a una nova generació d’agricultors, que s’esforça a recuperar varietats tradicionals que són autèntiques joies culinàries, com el citró de matances (pebrera coenta local), la patata i diferents fruites i hortalisses.
Descobreix el sabor d’Eivissa: herència cultural i passió per les tradicions.

#EivissaSabor19

Restaurants participants

Hostal La Torre

Eat is Life