15.04.2019

 

10 estrelles Michelin en el IV Fòrum de Gastronomia del Mediterrani

· Se celebra el dilluns, 15 d’abril, de 10,45 a 19,30 hores, a l’hotel rural Casa Maca, als afores d’Eivissa ciutat. L’accés és lliure i gratuït.

· Ponències de cinc xef que sumen 10 estrelles Michelin: Elena Arzak (Arzak***), Eduard Xatruch (Disfrutar**), Fina Puigdevall (Les Cols**), Óscar Calleja (Annua**) i Susi Díaz (La Finca*). A més, el gran mestre de la rebosteria Paco Torreblanca.

· Participaran xef de l’illa i de la resta de Balears, hi haurà degustacions gastronòmiques, mercat de productors…

DESCÀRREGA EL PROGRAMA DEL FÒRUM 2019

El IV Fòrum de Gastronomia del Mediterrani, una cita amb repercussió mediàtica nacional, se celebra el dilluns 15 d’abril, de 10,45 a 19,30 hores, a l’hotel rural Casa Maca, situat als afores d’Eivissa capital i amb vista a les muralles Patrimoni de la Humanitat. El cartell d’aquesta IV edició del Fòrum reuneix 10 estrelles Michelin i a Paco Torreblanca, considerat un dels mestres de la pastisseria mundial. Es tracta d’un esdeveniment gratuït i obert al públic. Els ponents treballaran amb matèries primeres de l’illa i retran homenatge a receptes tradicionals de la gastronomia pitiusa, en un esdeveniment organitzat pel Consell d’Eivissa i Pimeef i que també comptarà amb el quart mercat de productors locals. Els ponents són:

Elena Arzak (tres estrelles Michelin, Sant Sebastià): La seva ponència a Eivissa se centrarà en el rebost marí de l’illa i en la defensa de la sostenibilitat del Mediterrani. Arriba a Eivissa en el moment en què el restaurant que dirigeix és notícia ja que acaba d’inaugurar en el Museo San Telmo de Sant Sebastià l’exposició retrospectiva que ret homenatge a Juan Mari Arzak, pioner de la nova cuina basca. A més, Elena Arzak va ser triada la millor cuinera del món (Best Chef Female) en 2012.

Disfrutar (dues estrelles Michelín, Barcelona): En la seva ponència, la gran protagonista serà la gamba d’Eivissa, amb tres plats en els quals representarà la tradició, la sostenibilitat i també plasmarà l’emoció que evoca l’illa i el Mediterrani. Disfrutar s’ha convertit en sorprenent notícia en l’últim any en ascendir al número 18 de la llista dels millors restaurants del món. A Eivissa viatjarà Eduard Xatruch, un dels seus fundadors i antic xef de El Bulli, juntament amb el cap de cuina de Disfrutar, Nil Dulcet.

Annua (dues estrelles Michelin, San Vicente de la Barquera): El xef Óscar Calleja, que ha revolucionat el món de la conserva amb creacions d’alta cuina, mostrarà a Eivissa la seva línia de treball, guiat per la sostenibilitat. A més, farà l’ullet a l’illa presentant la seva versió d’un plat emblemàtic: El ‘bullit de peix’. Per a això, estarà acompanyat d’una altra pionera de la cuina de l’illa, Catalina Riera de Ca n’Alfredo, que explicarà la recepta tradicional abans que el xef mostri la seva versió d’aquest plat des de la mirada del Cantàbric.

Les Cols (dues estrelles Michelin, Olot): Fina Puigdevall representa la cuina de paisatge i la defensa dels productes de proximitat, en un restaurant situat a la masia on va néixer la xef i la rehabilitació de la qual ha merescut el prestigiós premi Pritzker d’arquitectura “pel seu compromís inflexible amb el lloc on treballen”. En la seva ponència a Eivissa, Fina Puigdevall i Martina Puigvert explicaran com va néixer l’hort ecològic que proveeix al restaurant i amb el qual han recuperat varietats autòctones que havien desaparegut fa anys. Amb una d’elles crearan un plat, les farinetes de fajol, que podran degustar els assistents al Fòrum. A més, Fina Puigdevall recorda que en un viatge a Eivissa li va fascinar el sabor de la ‘greixonera’ fins al punt que ha ofert aquestes postres en el seu restaurant a Olot. En el Fòrum, ha volgut estar acompanyada d’una altra de les veteranes de la cuina eivissenca, Lina Prats, d’Es Rebost de Ca Prats, per a explicar la recepta la greixonera, que també es podrà degustar.

La Finca de Elche (una estrella Michelín, Elx): Susi Díaz va clausurar el primer Fòrum de Gastronomia del Mediterrani amb una xerrada en la qual va emocionar al públic explicant quant li va costar posar-se l’indumentària de xef, com va aconseguir l’estrella i com arribà a convertir-se en una de les figures mediàtiques de la gastronomia espanyola. Ara torna a Eivissa per a cuinar un paisatge que l’enamora.

Paco Torreblanca: Està considerat un dels mestres de la pastisseria mundial. A Eivissa sorprendrà amb noves propostes del seu món dolç i amb la seva visió del flaó, el pastís de formatge d’origen medieval que ha arribat fins als nostres dies.

A més de posar en valor la tradició, la sostenibilitat i els productes autòctons, el Fòrum també celebrarà el 20 aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat. Per a això comptarà amb Rafael Zafra, xef executiu de Heart Ibiza i també d’Estimar (Barcelona). Amb la ponència titulada “Eivissa, Cultura i biodiversitat”, el xef va plasmar en una versió d’alta cuina la importància d’aquest reconeixement de la Unesco a l’illa.

Casa Maca es converteix així en un escenari privilegiat d’aquest Fòrum, ja que el centre històric de Dalt Vila, el recinte emmurallat declarat Patrimoni de la Humanitat, serà l’escenari natural de totes les ponències. A més, cadascun dels béns Patrimoni Mundial tindran el seu protagonisme en plats creats per diferents xefs. Íñigo Rodríguez, del restaurant Pachá Ibiza, sorprendrà amb una proposta que convida a menjar-se Dalt Vila, per al que ha comptat amb la col·laboració de Silvia Sánchez, creadora de La Arquiteca i d’un plat únic, tribut a l’acròpoli.

Per part seva, Bruno Hernández, de Can Berri Vell, presentarà la seva recreació de sabors del poblat fenici de Sa Caleta; mentre que Matthieu Sauvariad, d’Es Terral, ha triat com a referència el museu de Puig des Molins i la deessa Tanit, al mateix temps que David Grussaute, de Unic, donarà a conèixer les seves recerques i el seu homenatge gastronòmic a la Posidònia.

Un programa intens, on també es podran degustar plats molt tradicionals de l’illa com el cuinat o el sofrit pagès, al costat de les versions evolucionades que donaran a conèixer els xefs Gonzalo Aragüez, de Sa Brisa (Eivissa i Madrid) i José Miguel Bonet, d’Es Ventall, que en tots dos casos estaran acompanyats de cuineres veteranes de l’illa, Antonia Torres i Antonia Cardona, que han transmès el sabor i l’herència cultural d’aquests plats i que seran protagonistes en l’escenari.

Al costat del cartell de figures amb rellevància nacional i als grans representants de la cuina tradicional i la més innovadora d’Eivissa, el Fòrum també oferirà les visions de xefs de Mallorca, Menorca i Formentera. Marta Roselló, de Sal de Cocó (Mallorca), fa l’ullet a l’illa que acull el Fòrum presentant la seva visió d’un plat autòcton, que és la borrida de rajada. Per part seva, Teresa Montesinos, de Passió Mediterrània (Menorca), mostrarà la caldereta de llagosta de Menorca 2.0. En el cas de Formentera, la llagosta es presenta amb ous fregits i sobrassada i, a més, Joan Yern d’Es Molí de Sal (Formentera), rescata un plat oblidat: Les orelletes amb sobrassada i mel de Formentera.

També Joan Escandell, del Restaurant 2.000 de Benirrás, recupera un altre plat oblidat que es feia tradicionalment a Sant Joan amb peix sec. El diàleg gastronòmic entre els ponents de Balears es plasmarà compartint un viatge a través de plats en els quals són protagonistes la sal, el sistema tradicional d’assecar peix i elaboracions que són un símbol d’identitat, com l’amanida de costres i peix sec, que s’actualitza amb la versió innovadora d’Óscar Molina, xef de La Gaia

Una jornada intensa, en la qual es demostrarà que la gastronomia també és cultura, tradició i festa. L’IV Fòrum de Gastronomia del Mediterrani permetrà conèixer als productors de l’illa i gaudir de degustacions gratuïtes per als assistents al Fòrum, gràcies a la brasa amb producte local que oferirà el xef de Casa Maca, Álvaro Ospina entre les 14,30 i les 16 hores. Per segon any, en les degustacions s’utilitzarà material biodegradable que no contamina el mar, en el marc del compromís d’aquest Fòrum amb la sostenibilitat del Mediterrani.

El Consell d’Eivissa i Pimeef organitzen el IV Fòrum de Gastronomia del Mediterrani, un esdeveniment obert al públic, que compta amb la col·laboració de Casa Maca i el Grupo Mambo i també de les empreses Can Fred i Hipermenaje.

COM ARRIBAR A CASA MACA

Casa Maca se situa darrere de l’hospital de Can Misses, per sobre del cinturó de ronda. Per a arribar cal accedir pel polígon de Can Bufí. S’entra pel carrer principal d’aquest polígon (Carretera Eivissa-Sant Antoni), una mica abans de la rotonda del Recinte Firal en sentit Eivissa.

Aquest carrer es diu Pedro Lafayo. Quan es desvia a la dreta, cal continuar de front per un camí més rústic, aferrat a la tanca d’una zona d’aparcament amb places cobertes per a camions (queda a l’esquerra). A partir d’aquí ja està indicat, encara que cal agafar un carrer a l’esquerra, amb una torre d’alta tensió a la cantonada. Després seguir tot recte fins a arribar a una corba molt pronunciada a la dreta, que cal prendre, i després girar de seguida a l’esquerra. Després d’una altra corba a la dreta, sense sortir del camí, es troba l’última recta que acaba a casa Maca.

També es pot entrar al polígon de Can Bufí des de la rotonda del Recinte Firal per la ronda en direcció a Sant Josep-Aeroport (EI-20). Aquí cal prendre la primera a la dreta (indica polígon Ca Bufí), continuar per aquest carrer fins al final i s’arriba a la mateixa tanca de l’aparcament cobert per a camions, que queda just a l’esquerra. Després cal seguir les mateixes indicacions d’abans.

Descarrega’t el programa amb el mapa de com arribar a Casa Maca