14.05.2018

La sostenibilitat de la mar, eix central del III Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània a Es Nàutic de Sant Antoni

“De la sostenibilitat de la mar a través de la cuina i la petjada de les pioneres en la restauració eivissenca”, aquest és el lema del ‘III Fòrum Professional de Gastronomia de la Mediterrània’, que se celebrarà el dilluns 14 de maig de 10 a 19.30 hores a Es Nàutic de Sant Antoni de Portmany, amb vistes a la badia i els illots de Ponent. Com indica el títol, en aquesta ocasió la trobada atorgarà un especial protagonisme al món de la mar, a la posidònia i també a les dones pioneres de la cuina. Aquest esdeveniment, obert al públic i gratuït, forma part del programa d’activitats de les jornades gastronòmiques de primavera # IbizaSabor18 # EivissaSabor18, que organitzen el Consell Insular d’Eivissa i FECOEV en col·laboració amb la PIMEEF.

Programa III Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània

Aquest any, el programa compta amb els següents xefs convidats:

Ángel León: Més conegut com el xef del Mar, dirigeix els fogons del restaurant Aponiente (3 estrelles Michelin), a Cadis, i està considerat el xef més revolucionari i innovador d’Europa en l’actualitat, pel seu treball d’investigació vinculat al món marí . El seu “garrí de mar”, elaborat amb morena, de pell cruixent i l’estil del garrí segovià, va ser el més comentat en la passada edició de ‘Madrid Fusión’, però també és famós per introduir el plàncton en la gastronomia o portar la bioluminescència de determinades espècies submarines als seus plats. Ángel León ha trobat a Eivissa i en la rica biodiversitat marina una nova font d’inspiració.

Jesús Sánchez: El xef de Cenador de Amós (Cantabria) és un enamorat dels productes del mar. Aquest any celebra el seu 25 aniversari com a xef i propietari del Cenador de Amós, amb una trajectòria plena d’èxits: Dues estrelles Michelin, tres Soles Repsol i premis internacionals, l’avalen com una de les referències indiscutibles de la gastronomia a Espanya. Navarrès de bressol i càntabre de cor, ofereix una cuina directament unida amb l’horta, la terra i el mar, que investiga en la memòria i busca l’essència. La seva proposta a Eivissa es basa en emocions i experiències: Les que va intentar transmetre mostrant la seva mirada de la Mediterrània i del peix autòcton.

Alejandra Rivas: Directora de la marca de gelats Rocambolesc, al costat del seu marit Jordi Roca, del Celler de Can Roca. La seva gelateria constitueix un laboratori d’innovació d’on neixen elaboracions insòlites, que fan somiar a qui les gaudeixen. Aquesta xef mexicana, una ment inquieta que ha desenvolupat l’oferta dolça d’alguns dels millors restaurants del món, oferirà el seu homenatge a la mar d’Eivissa i mostrarà alguns exemples de com transformen les postres del Celler de Can Roca a gelats.

Marga Coll: Xef del restaurant mallorquí Miceli (una estrella Michelin), on ofereix un menú concebut per transmetre i compartir l’amor i el respecte per productes frescos i acabats de collir de l’hort, en un entorn únic, la casa mallorquina del segle XIX a la que va passar la seva infància, i que s’ha convertit en una referència de la cuina balear. A més, també dirigeix els fogons d’Arrels by Marga Coll, a l’hotel Gran Melià de Mar a Illetes. Tots dos restaurants funcionen amb un menú que canvia cada dia.

Sílvia Anglada: Xef del restaurant Es Tast de na Sílvia, a Ciutadella (Menorca). El seu establiment és l’únic de Balears amb certificat ‘Slow Food’ i Quilòmetre 0 ‘. Ofereix als seus clients la possibilitat de rememorar aquests menjars en família d’antany, pausades i plenes de records. Per a això, recupera receptes oblidades de la gastronomia menorquina i les hi proporciona el seu toc personal.

Cristian Periscal: Xef del restaurant Can Dani (Formentera), que ha portat el concepte de l’alta gastronomia a la menor de les Pitiüses, com abans ningú havia fet. Gallec de Carballo (La Corunya), afronta el desafiament que suposa la doble insularitat amb una cuina d’arrel que investiga el producte local i que ofereix elaboracions plenes d’imaginació i combinacions sorprenents.

A ells se sumarà un important cartell de xefs d’Eivissa, que prepararan davant del públic receptes tradicionals i plats contemporanis, sempre amb el producte de l’illa com a eix principal. Estaran acompanyats de diferents representants del sector primari, com ara els pescadors de la marca Peix Nostrum, que ja van tenir un paper protagonista en l’última edició del certamen Madrid Fusión. A més, Xavier Más, biòleg, professor i investigador, oferirà una ponència sobre l’extraordinari ecosistema de la Posidònia, declarada Patrimoni Mundial per la Unesco.

El Fòrum incorporarà per tercer any consecutiu un mercat de productors d’Eivissa destinat a que els cuiners pitiüsos i altres assistents coneguin en profunditat els aliments i begudes més destacats que es generen a l’illa. Seran els mateixos productes que majoritàriament s’utilitzaran per cuinar tant els xef locals com els forans.

Un dels moments culminants del Fòrum serà l’homenatge a les gastrónomas pioneres d’Eivissa, les dones que van convertir la tradició pagesa en alta cuina, convertint restaurants familiars en establiments emblemàtics, que han superat mig segle d’història.

La presentació de l’esdeveniment anirà novament a càrrec de la periodista Julia Pérez Lozano, crítica gastronòmica, fundadora del portal Gastroactitud.com i membre de la Reial Acadèmia de Gastronomia. A l’esdeveniment també hi assistiran al voltant de 25 periodistes especialitzats en gastronomia de mitjans nacionals i també internacionals (Gran Bretanya, Itàlia i Alemanya).

L’esdeveniment s’organitza amb la inestimable col·laboració del Club Nàutic Sant Antoni, l’empresa de maquinària, climatització i fred industrial Can Fred i de Hipermenaje, empresa d’equipament integral per a l’hostaleria. Constitueix el congrés anual de referència a l’illa d’Eivissa, que concentra en un sol dia i en un únic lloc, a xefs, productors, sabors i totes les novetats del sector de la gastronomia.

L’objectiu del ‘Fòrum Professional de Gastronomia de la Mediterrània’ és reivindicar la cultura, les tradicions i els costums d’Eivissa, a través de la gastronomia, alhora que donar a conèixer la seva diversitat de productes i potenciar l’illa com a destinació turística gastronòmic.

Programa III Fòrum de Gastronomia de la Mediterrània