#IbizaSabor17: Història, tradició, cultura, creativitat, hedonisme i emoció

Ibiza Sabors a les xarxes

51 restaurants participen en les jornades gastronòmiques de primavera

El Consell d’Eivissa, la Fundació de Promoció Turística d’Eivissa i la Pimeef organitzen l’esdeveniment gastronòmic de referència a l’illa d’Eivissa: les jornades de primavera #EivissaSabor17, que tenen lloc del 20 d’abril al 28 de maig i en què participen un total de 51 restaurants. En el marc d’aquestes jornades, el 15 de maig, se celebra el II Fòrum Professional de Gastronomia del Mediterrani, una cita imprescindible per als xefs i productors d’Eivissa, en el qual també participen ponents de prestigi nacional i internacional i que compta amb l’assistència de mitjans de comunicació especialitzats en gastronomia.

La cinquena edició d’aquestes jornades gastronòmiques, que cada any tenen una convocatòria a la primavera (de mitjan d’abril a finals de maig) i una a la tardor (de mitjan d’octubre a finals de novembre), constitueixen una gran oportunitat per aprofundir en l’Eivissa més autèntica. Tot i que l’illa és coneguda a tot el món, la seua gastronomia és, encara avui, un tresor per descobrir. Per als qui de veritat sentin la necessitat de conèixer la història, tradicions i costums d’Eivissa, el viatge més estimulant recorre els sabors i productes de l’illa, així com els plats que es poden degustar en aquestes jornades.

En l’època dels fenicis ja es conservava peix en salaó; amb els grecs va arribar a Eivissa l’elaboració del pa de blat, i les successives civilitzacions han deixat la seua empremta en les elaboracions inèdites, com per exemple el flaó, unes postres amb reminiscències de l’Eivissa medieval. Les cases pageses, escampades pel territori, s’autoabastien i la majoria de les famílies fabricaven el seu propi pa, el vi i fins i tot algunes tenien el seu propi trull. En una economia de subsistència, fins a l’arribada del turisme en els anys 60-70, els eivissencs vivien del que els donava la terra i la mar. La seua dieta es basava en peix, verdures, hortalisses, fruites de temporada, llegums, fruita seca i pa.

Aliments cuinats en saboroses receptes, vinculades a les estacions de l’any i que encara avui es mantenen. Per exemple, el cuinat (plat de Quaresma); el sofrit pagès (per a tots els dies de festa) o la salsa de Nadal (unes postres líquides de Nadal).

Les receptes de pescadors com el bullit de peix formen part dels menjars que es poden degustar en els menús d’aquestes jornades, juntament amb receptes antigues com la borrida de rajada o peixos tan exquisits com el gerret en escabetx.

Els vins elaborats a l’illa, els licors, els olis, la sal, les verdures ecològiques o les herbes silvestres que es fan servir encara avui per aromatitzar els plats, són essencials en la gastronomia d’Eivissa. Productes que s’identifiquen amb el paisatge, la forma de vida i els valors dels avantpassats.